SUA calca incet pe urmele UE: California devine primul stat care interzice patru substante chimice in alimente, inclusiv colorantul rosu nr. 3

life

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat un proiect de lege care interzice patru aditivi alimentari care duc la probleme de sanatate, fiind prima data cand un stat a interzis substantele chimice permise de Food and Drug Administration, potrivit NBC News.

Din 2027, California va interzice colorantul rosu nr. 3, bromatul de potasiu, uleiul vegetal bromurat si propilparabenul.

Toate cele patru ingrediente au fost deja interzise in Uniunea Europeana si in alte parti ale lumii, dar pot fi gasite in articolele vandute in mod obisnuit in Statele Unite, cum ar fi unele marci de suc de portocale, glazura, chifle de hamburger, bomboane si alimente procesate.

Substantele chimice au fost asociate cu mai multe probleme de sanatate, de la hiperactivitate la copii pana la cancer.

Legea nu va duce la interzicerea niciunui aliment de pe rafturi. In schimb, companiile alimentare vor fi obligate sa faca modificari „minore”, si sa foloseasca ingrediente alternative pe care le folosesc deja in strainatate.

Este posibil ca legea sa aiba un efect de domino in toata tara, potrivit Environmental Working Group, o organizatie de cercetare si advocacy in domeniul sanatatii care a sustinut proiectul de lege. Este putin probabil ca producatorii de alimente si bauturi sa faca o versiune a produselor lor doar pentru California si ar putea modifica listele de ingrediente pentru pana la 12.000 de produse vandute la nivel national, a estimat organizatia.

Cei patru aditivi servesc unei varietati de scopuri – de la a face alimentele sa para mai atragatoare pana la a le pastra mai mult timp. Studiile au indicat insa ca acesti coloranti alimentari artificiali sunt asociati cu probleme de comportament la copii, inclusiv cu hiperactivitate.

Utilizarea colorantului rosu nr. 3 a fost de mult interzis de FDA in produsele cosmetice, deoarece studiile au aratat ca in doze mari duce la cancer. Cu toate acestea, culoarea derivata din petrol este inca folosita pentru a da alimentelor si medicamentelor o nuanta rosu aprins.

Bromatul de potasiu, un aditiv care ajuta la cresterea painii, a fost, de asemenea, asociat cu cancerul la animalele de laborator.

Uleiul vegetal bromurat, un emulgator aflat in bauturile cu citrice, a fost legat de probleme de comportament si reproducere la animalele de laborator, iar propilparabenul, un conservant folosit in produse cosmetice si alimente, se crede ca imita estrogenul, actionand potential ca un perturbator endocrin.

Newsom a spus ca amanarea implementarii legii pana in 2027 ar trebui sa ofere companiilor timp suficient pentru a-si revizui retetele si ca a fost un pas pozitiv pana cand FDA „stabileste niveluri nationale de siguranta actualizate pentru acesti aditivi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: