Categories: actualitate

SUA cer socoteala Kazahstanului, de ce a fost nevoie sa ii cheme pe rusi in ajutor: „Cerem clarificari in aceasta privinta”

Washingtonul doreste raspunsuri din partea oficialilor din Kazahstan cu privire la motivul pentru care a fost nevoie sa apeleze la forte de securitate conduse de Rusia pentru a rezolva tulburari interne si a condamnat ordinul autoritatilor de a „trage pentru a ucide”, a declarat duminica secretarul de stat american, Antony Blinken.

”Avem adevarate intrebari cu privire la motivul pentru care s-au simtit obligati sa apeleze la aceasta organizatie pe care Rusia o domina”, a declarat Blinken intr-un interviu in cadrul emisiunii ”State of the Union” de la CNN, adaugand ca Kazahstanul ar trebui sa fie capabil sa gestioneze protestele in mod pasnic. ”Cerem clarificari in aceasta privinta”, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Duminica, autoritatile din Kazahstan au declarat ca au stabilizat situatia in intreaga tara dupa cea mai sangeroasa izbucnire de violente in cei 30 de ani de independenta, iar trupe ale aliantei militare conduse de Rusia pazesc „facilitati strategice”.

Rusia a trimis trupe saptamana trecuta, iar autoritatile kazahe au autorizat folosirea fortei letale pentru a reprima tulburarile.

”Ordinul de a trage pentru a ucide, in masura in care exista, este gresit si ar trebui sa fie anulat”, a declarat Blinken duminica in cadrul emisiunii „This Week” de la ABC.

Kazahstanului i-ar putea fi greu sa scape de trupele rusesti, a declarat Blinken vineri, ceea ce a provocat un raspuns furios din partea Rusiei. ”O lectie din istoria recenta este ca, odata ce rusii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu sa-i faci sa plece”, avertiza el intr-o conferinta de presa la Washington.

Rusia a raspuns sambata cu furie, spunand ca Statele Unite ar trebui sa analizeze propriile lor interventii in tari precum Vietnam si Irak. „Daca Antony Blinken iubeste atat de mult lectiile de istorie, atunci ar trebui sa tina cont de urmatoarele: cand americanii sunt in casa ta, este greu sa ramai in viata si sa nu fii jefuit sau violat. Am invatat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toti cei 300 de ani de statalitate americana”, a postat MAE rus pe canalul sau de social media de pe Telegram.

Ministerul rus a precizat ca desfasurarea in Kazahstan a fost un raspuns legitim la cererea acestei tari de sprijin din partea Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva, o alianta de state ex-sovietice care include Rusia.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

26 de minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

31 de minute ago

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

41 de minute ago

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

53 de minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

56 de minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

O oră ago