externe

SUA iau in sfarsit decizii pentru a rupe lantul aprovizionarii cu petrol rusesc a Occidentului. Veriga principala este India

Un nou pachet de sanctiuni americane impotriva Rusiei ar putea ameninta exporturile de petrol rusesc catre India, o sursa majora de finantare pentru invazia sa in Ucraina, relateaza Reuters.

India foloseste petrolul rusesc pentru a-si alimenta dezvoltarea, dar si pentru a rafina o parte din el pentru a-l vinde inapoi in Occident.

Presedintele SUA, Joe Biden, a anuntat la 23 februarie un pachet suplimentar de sanctiuni impotriva Rusiei inainte de a doua aniversare a invaziei si in legatura cu moartea lui Alexei Navalnii.

Sanctiunile au vizat printre altele si cea mai mare companie de transport maritim din Rusia, Sovcomflot, pentru ca a incalcat plafonul de pret impus de Grupul celor Sapte (G7) pentru petrolul rusesc.

Spre sfarsitul anului 2023, tarile G7 au promis ca vor intensifica aplicarea plafonului de pret, implementat pentru prima data in decembrie 2022, dupa ce au aparut informatii potrivit carora Rusia a continuat sa expedieze o mare parte din titeiul sau la preturi de peste 60 de dolari pe baril, folosind o „flota fantoma” formata in mare parte din petroliere neasigurate.

Noile sanctiuni ar putea „complica eforturile rafinariilor de stat indiene de a asigura acorduri anuale de aprovizionare”, a declarat Reuters, citand trei surse anonime din industrie.

Rafinariile de stat indiene sunt in discutii cu gigantul petrolier rus Rosneft pentru a asigura un acord anual de pana la 400.000 de barili pe zi, dar acordul depinde de ceea ce ofera Rusia in ceea ce priveste platile si reducerile, a precizat Reuters.

Administratorii indieni de rafinarii considera ca vor exista dificultati in procurarea de petroliere din cauza sanctiunilor impuse Sovcomflot, ceea ce „ar putea duce la cresterea tarifelor de transport” si la reducerea discountului pentru petrol, potrivit Reuters.

India a cumparat rareori petrol rusesc inainte de 2022 din cauza costurilor ridicate de transport, dar de atunci Rusia a devenit principalul furnizor de petrol al Indiei, potrivit Reuters.

Ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar a vizitat Moscova in decembrie si a declarat ca legaturile indo-ruse sunt „foarte puternice”.

Un sondaj Pew realizat in august 2023 a constatat ca 57% dintre indieni aveau o parere pozitiva despre Rusia, iar 59% aveau „incredere in (presedintele) rus Vladimir Putin”.

Intrebati despre legaturile economice, 71% dintre indieni au declarat ca „mentinerea accesului la rezervele de petrol si gaze ale Rusiei este mai importanta decat adoptarea unei pozitii dure in relatia cu Rusia in privinta invaziei in Ucraina”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

O oră ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

10 ore ago