SUA isi intareste considerabil prezenta MILITARA in Romania. Buget de patru ori mai MARE pentru cheltuieli militare

news

Presedintele american Barack Obama are in plan o suplimentare substantiala a prezentei militare americane in armament greu, vehicule blindate si alte echipamente in statele NATO din centrul si estul Europei, o masura despre care oficiali ai administratiei afirma ca este menita sa descurajeze Rusia de la eventuale alte agresiuni in regiune, scrie cotidianul The New York Times, in editia online, citata de Agerpres.

Conform prestigioasei publicatii, care citeaza mai multi oficiali, Casa Alba planuieste sa solicite in acest scop o suplimentare bugetara de peste 3,4 miliarde de dolari pentru cheltuielile militare din Europa in 2017, ceea ce inseamna o crestere de peste patru ori a bugetului actual de 789 milioane de dolari.

Romania, Ungaria si tarile baltice se numara printre statele unde ar putea fi desfasurate armele si echipamentele suplimentare, afirma oficiali din cadrul Pentagonului. Acestea vor fi utilizate de fortele americane si de cele ale NATO, astfel incat Alianta sa poata mentine in orice moment in regiune o brigada completa de blindate.

Chiar daca activitatea militara a Rusiei s-a domolit in estul Ucrainei in lunile din urma, Moscova mentine o prezenta in zona, colaborand cu fortele locale proruse. Oficiali ai administratiei SUA afirma ca suplimentarea fortelor NATO are ca scop trimiterea unui semnal presedintelui Vladimir Putin despre faptul ca Occidentul pastreaza suspiciuni profunde cu privire la intentiile sale in regiune.

„Nu este vorba despre un raspuns la ceva care s-a intamplat recent. Este un raspuns pe termen mai lung la un mediu de securitate schimbat. El reflecta o situatie noua, in care Rusia a devenit un actor mai dificil”, a explicat un oficial american de rang inalt.

Potrivit NYT, nu este clar deocamdata care va fi reactia Rusiei la intarirea prezentei militare a NATO pe flancul estic.

Dupa semnarea unui acord de incetare a focului anul trecut, administratia lui Putin a incercat sa aplaneze tensiunile cu Occidentul. Oficiali american spun ca guvernul rus este nerabdator ca SUA si Uniunea Europeana sa ridice sanctiunile economice, ceea ce sugereaza ca nu va escalada tensiunile ca reactie la noile angajamente militare.

Analisti independenti au fost insa surprinsi de amploarea acestei cresteri previzionate a cheltuielilor militare pentru Europa, ce face parte dintr-o solicitare bugetara totala de 580 miliarde de dolari pentru Pentagon. Conform unui oficial din domeniul apararii, Casa Alba urmeaza sa solicite, de asemenea, Congresului o crestere de 35% (7 miliarde de dolari) pentru operatiunile impotriva Statului Islamic.

Potrivit unor analisti, cresterea cheltuielilor si desfasurarea de militari suplimentari va deranja, cu certitudine, Rusia.

„Este un semnal extrem de puternic de angajament pentru descurajarea Rusiei si intarirea aliantei noastre si a parteneriatului cu tari precum Ucraina, Republica Moldova si Georgia”, a estimat Evelyn N. Farkas, care a raspuns pana in octombrie la Pentagon de politica cu privire la Rusia si la Ucraina.

Administratia americana propune ca banii sa provina dintr-un cont separat de finantare de razboi, destinat operatiunilor in conflictele din Siria si din Irak, dar si pentru mentinerea prezentei militare americane in Afganistan. Aceasta inseamna ca cererea de suplimentare bugetara va fi singulara si nu va constitui neaparat un angajament care va continua si in cererile bugetare dincolo de anul 2017, sustin oficiali.

„Este o modalitate de a ocoli taierile bugetare” impuse Pentagonului, explica Todd Harrison, director de analiza a bugetului de aparare la Centrul de Studii Strategice si Internationale din Washington.

In opinia sa, aceasta „inginerie” bugetara ar putea sa nu fie suficienta pentru a-i linisti pe aliatii est-europeni ingrijorati, intrucat lasa in seama viitoarei administratii decizia privind viitorul cheltuielilor militare in Europa.

„Daca vrem sa le oferim garantii suplimentare aliatilor din Europa, trebuie sa aratam ca avem un plan si pentru viitor”, este de parere Todd Harrison.

Potrivit unor oficiali din administratie, noile investitii nu au drept scop doar descurajarea Rusiei. Armele si echipamentele ar putea fi desfasurate si de-a lungul flancului sudic al NATO, unde ar contribui la lupta impotriva Statului Islamic sau la gestionarea valului de migranti din Siria.

Cu toate acestea, nu exista nicio indoiala ca tinta principala a acestor suplimentari bugetare este Rusia, responsabili din administratie insistand ca, dupa doi ani de la anexarea Crimeii, este imperativ ca Moscovei sa-i fie trimis un mesaj ca NATO va face tot ceea ce trebuie pentru a-si proteja membrii est-europeni, ingrijorati ca ar putea fi urmatoarele tinte ale agresiunii ruse.

Rusia a investit puternic pentru a-si transforma armata greoaie, in stil sovietic, intr-o forta mai flexibila, capabila sa poarte interventii rapide. Aceasta realitate, combinata cu disponibilitatea lui Putin de a folosi armata pentru a extinde influenta Rusiei dincolo de granite, a necesitat o forta de descurajare mai puternica, explica oficiali de la Pentagon. Potrivit unuia dintre ei, Pentagonul doreste o prezenta rotationala permanenta in Europa de Est, ceea ce presupune ca in regiune va exista intotdeauna echivalentul unei brigazi, mai scrie The New York Times.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: