SUA isi propune sa inceapa livrarea de tancuri Abrams catre Ucraina in septembrie

externe

tanc abrams, tanc american

Tancurile americane Abrams vor ajunge probabil pe campul de lupta ucrainean in septembrie, potrivit unor persoane familiarizate cu planificarea, in timp ce fortele Kievului incearca sa recucereasca teritoriul intr-o contraofensiva care ia amploare, scrie Politico.

Planul este de a trimite cateva  tancuri Abrams in Germania in august, unde vor fi supuse unor reconditionari finale. Odata ce acest proces va fi finalizat, primul lot de Abrams va fi trimis in Ucraina luna urmatoare.

Statele Unite trimit modele mai vechi M1A1 in locul versiunii mai moderne A2, care ar fi avut nevoie de un an pentru a ajunge in Ucraina.

Pe langa tancuri, SUA vor sa inceapa antrenarea pilotilor ucraineni pe avioane de lupta F-16 inainte ca avioanele de razboi sa fie livrate, posibil pana la sfarsitul anului.

Sosirea tancurilor in urmatoarele saptamani va adauga o noua dimensiune letala la inventarul Ucrainei, in timp ce fortele sale se lupta sa strapunga apararea rusa de-a lungul unei linii de front care se intinde pe sute de kilometri. Desi trupele ucrainene au facut unele progrese pe o axa de atac in ultimele zile, ele se confrunta cu tiruri grele de artilerie si de aviatie in timp ce se deplaseaza incet prin campuri de mine dense.

Lotul initial va implica sase pana la opt tancuri. In total, SUA planuiesc sa trimita 31 de tancuri, cat un batalion ucrainean.

„Cu siguranta lucram pentru a le trimite in Ucraina cat mai repede posibil”, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, colonelul Martin O’Donnell, refuzand sa discute detalii despre calendarul stabilit.

Inainte ca fortele ucrainene sa poata incepe sa opereze tancurile, acestea trebuie sa finalizeze un curs de aproximativ 10 saptamani pe 31 de tancuri de antrenament la baza militara Grafenwoehr din Germania. Ucrainenii ar trebui sa termine acest antrenament in august, potrivit unui alt oficial al Departamentului Apararii.

De pe tancuri vor fi eliminate elementele de tehnologie sensibila, inclusiv armura secreta cu uraniu saracit, inainte de a putea fi trimise in Ucraina.

Dar situatia este mai complicata decat simpla trimitere de tancuri si instruirea echipajelor. SUA colaboreaza cu aliatii sai europeni pentru a stabili facilitati de reparatii de intretinere grea, in special pentru daunele de lupta la tancurile Abrams si alte blindate grele care au fost donate Ucrainei.

Kievul a facut presiuni mari pentru ca Abrams sa ajunga cat mai repede posibil. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, si-a exprimat „speranta” intr-un interviu acordat in iunie unui post de televiziune ucrainean ca tancurile ar putea ajunge la timp pentru a lua parte la actuala contraofensiva.

Cu toate acestea, „nu trebuie sa ne gandim doar in termenii acestei contraofensive”, a avertizat el.

„Nu ar trebui sa priviti aceasta contraofensiva ca fiind ultima si cea decisiva”, a spus Kuleba. „Vor fi atatea contraofensive, atatea cate sunt necesare pentru a alunga Rusia de pe teritoriul nostru”.

Daca Ucraina poate face progrese acolo, ar putea oferi o deschidere pentru ca fortele Kievului sa impinga frontul spre orasul Melitopol, in apropiere de Marea Azov. Scopul acestei deplasari spre est si sud este de a diviza fortele rusesti, taind puntea terestra dintre Rusia si Crimeea ocupata de Rusia.

Dar fortele rusesti au petrecut luni de zile sapand pozitii bine fortificate pe sute de kilometri de pozitii pe linia frontului, ceea ce face ca dislocarea lor sa fie o sarcina dificila. Armata ucraineana nu dispune de avioane de lupta moderne pentru a oferi sprijin aerian, lasand trupele terestre ucrainene vulnerabile la atacurile elicopterelor rusesti si la tirurile dirijate de mortier si artilerie.

„Aceasta ofensiva va fi lenta, va fi dificila si va avea un cost ridicat”, a declarat presedintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, intr-o conferinta de presa recenta.

Dar fortele ucrainene „au inca o serie de optiuni la dispozitie si ne putem astepta ca acestea sa continue sa faca presiuni”, a declarat saptamana aceasta secretarul apararii Lloyd Austin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: