SUA, nemultumite de reactia liderilor europeni in cazul eliminarii lui Soleimani: „Sincer, europenii nu au fost atat de utili”

externe

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reprosat europenilor ca nu au fost „atat de utili” pe cat ar fi trebuit sa fie in cazul generalului iranian Qassem Soleimani ucis intr-un raid in Irak, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Intr-un interviu acordat vineri postului de televiziune Fox News, Pompeo a explicat ca a fost in contact telefonic cu lideri din intreaga lume pentru a discuta cu ei despre acest atac care a provocat furia iranienilor.

„Am vorbit cu partenerii nostri din regiune pentru a le explica ce facem, si de ce, si pentru a le cere asistenta. Toti au reactionat fantastic”, a spus el.

„Insa discutiile cu partenerii nostri din alte locuri nu au fost atat de bune. Sincer, europenii nu au fost atat de utili pe cat am sperat ca vor fi”, a adaugat seful diplomatiei americane.

Potrivit lui Pompeo, „britanicii, francezii, germanii, toti trebuie sa inteleaga ca ceea ce noi am facut, ceea ce americanii au facut, a permis de asemenea salvarea de vieti in Europa”.

„A fost un lucru bun pentru intreaga lume si facem apel la toata lumea sa sustina actiunea SUA de a determina Republica Islamica Iran sa se comporte pur si simplu ca o natiune normala”, a continuat Pompeo.

Washingtonul a sustinut ca generalul Soleimani pregatea „actiuni violente” care vizau in special americani.

Asasinarea intr-un atac american cu drona care a avut loc in noaptea de joi spre vineri la Bagdad a arhitectului strategiei iraniene in Orientul Mijlociu, generalul Qassem Soleimani, si a lui Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului si numarul doi al Hashd al-Shaabi (coalitie de paramilitari irakieni pro-iranieni), a aruncat lumea in incertitudine si a declansat teama de o conflagratie regionala.

Cu exceptia notabila a Israelului, care a aprobat raidul SUA, majoritatea liderilor mondiali, in special cei europeni, au fost retinuti in a-si exprima un astfel de sprijin.

Mai mult despre: ,

Comentarii: