SUA, pas mare spre detensionarea situatiei de la granita Rusia-Ucraina: „Suntem gata sa angajam un dialog diplomatic cu Rusia chiar din ianuarie”

externe

Statele Unite sunt gata ‘sa angajeze un dialog diplomatic’ cu Rusia ‘chiar de la inceputul lunii ianuarie’, dar nu fara conditii, a indicat joi un inalt responsabil de la Casa Alba, intr-o prima reactie la conferinta de presa anuala sustinuta de presedintele rus Vladimir Putin, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Executivul american este pregatit sa negocieze in format atat bilateral, cat si multilateral, prin ‘multiple canale’, a afirmat sursa, care a adaugat totusi ca nu au fost fixate nici data si nici locul unei prime intalniri.

‘Exista anumite puncte pe care Rusia le-a ridicat si pe care credem ca le putem discuta, si altele pe care (rusii) stiu ca nu le vom accepta niciodata’, a mentionat responsabilul.

Potrivit acestuia, ‘orice dialog trebuie sa fie bazat pe un principiu de reciprocitate, ceea ce inseamna ca si preocuparile noastre vor trebui puse pe masa’.

‘Vom continua sa urmarim indeaproape miscarile alarmante de trupe ruse si desfasurarile la frontiera cu Ucraina’, a mai indicat sursa citata, dand asigurari ca SUA si aliatii lor se pregatesc sa adopte ‘sanctiuni masive’ daca Rusia ar ataca Ucraina.

‘Sper ca prima reactie pozitiva (a Statelor Unite), cu anuntul debutului negocierilor (la Geneva) in ianuarie, ne va permite sa avansam’, a spus Vladimir Putin in conferinta de presa de joi.

El inasprise considerabil tonul marti, evocand un raspuns ‘militar si tehnic’ daca occidentalii nu vor pune capat politicii considerate de el amenintatoare.

Foto: DepositPhotos

Mai mult despre: ,

Comentarii: