SUA se apropie de recesiune in ultimul trimestru, dar consumul ar putea ajuta economia sa o evite

externe

inflatie, cresterea preturilor

Statele Unite vor intra in recesiune in trimestrul al patrulea al acestui an, potrivit HSBC Asset Management. In plus, zona euro se va alatura SUA si isi va vedea economia contractata anul viitor. Partea buna a acestei prognoze: Inflatia va scadea rapid, iar HSBC se asteapta ca Rezerva Federala sa reduca rata dobanzii de referinta pana la sfarsitul acestui an, relateaza CNBC.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat ca inflatia din zona euro este inca „prea ridicata si va ramane asa pentru mai mult timp”. In luna mai, inflatia globala a fost de 6,1% pentru regiune, mai mica decat cea din aprilie, de 7%, dar de trei ori mai mare decat tinta de 2% stabilita de BCE. Lagarde a avertizat ca este putin probabil ca BCE sa faca o pauza in ceea ce priveste marirea ratei dobanzii de referinta, cu atat mai putin sa o reduca, pe termen scurt.

Concluzia: Recesiune, recesiune, recesiune

  • Joseph Little, strateg sef global la HSBC Asset Management: „Scenariul viitoarei recesiuni va semana mai mult cu recesiunea de la inceputul anilor 1990, scenariul nostru fiind o scadere de 1-2% a PIB-ului.”
  • Marko Kolanovic, strategul de top al JPMorgan Chase: „Ne asteptam la un context mai dificil pentru tranzactiile cu actiuni… avand in vedere decelerarea economiei si o recesiune probabila care va incepe in in trimestrul patru sau in primul trimestru al anului viitor.”
  • Seth Klarman, directorul executiv al Baupost Group: „Obiectivul Fed este de a reduce caldura din economie, iar o modalitate de a face acest lucru este de a declansa un fel de recesiune.”

Cu toate acestea, datele economice recente din SUA au aratat o economie rezistenta care, cu putin noroc, ar putea sa sfideze aceste previziuni.

Increderea consumatorilor a crescut mai mult decat se anticipa, atingand cel mai ridicat nivel din ianuarie 2022; proportia respondentilor care se asteapta la o recesiune a scazut cu patru puncte procentuale (desi este inca ridicata, la 69,3%).

Piata imobiliara, in general un indicator timpuriu al unei recesiuni, a aratat o forta surprinzatoare. Vanzarile de locuinte noi din luna mai au crescut cu 12,2% fata de aprilie – economistii se asteptau la o scadere de 1,2%. Preturile locuintelor in aprilie au crescut cu 1,3% de la o luna la alta, potrivit indicelui Case-Shiller, un indicator urmarit indeaproape.

Cererea de bunuri de folosinta indelungata, care reprezinta de obicei achizitii mari, cum ar fi televizoarele si echipamentele de transport, care necesita plati pe termen lung, a accelerat cu 1,7% in luna mai. Acest lucru este mai rapid decat cresterea de 1,2% din aprilie si mult mai mult decat estimarea Dow Jones, care estima un declin de 1%.

Toate aceste date arata ca consumatorul american nu se clatina inca sub dobanzile mai mari si perspectivele economice (aparent) mai slabe.

Si daca asteptarile lui Chris Senyek, seful departamentului de strategii de investitii de la Wolfe Research, potrivit carora „consumatorul american va fi motorul numarul 1 al perspectivelor economice” se dovedesc a fi corecte, atunci aceasta forta a consumatorilor ar putea permite economiei americane sa evite o recesiune, in ciuda corului de voci care o prezic.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: