SUA se pregatesc pentru un conflict cu Federatia Rusa si Republica Populara Chineza in spatiu

analize

Pe fondul cresterii amenintarilor potentiale din partea Rusiei si Chinei, Pentagonul a inceput sa pregateasca Forta Spatiala Americana (USSF) pentru un posibil viitor conflict cu aceste tari in spatiu, a relatat The Wall Street Journal, preluat de Deutsche Welle.

Motivul unui astfel de demers a fost faptul ca China si Rusia desfasoara rachete si lasere capabile sa dezactiveze sateliti si sa intrerupa comunicatiile militare si civile.

O crestere a bugetului anual al USSF

Casa Alba a propus luna aceasta cresterea bugetului anual al USSF la 30 de miliarde de dolari, potrivit WSJ. Aceasta inseamna cu aproape 4 miliarde de dolari mai mult decat in 2022 si mai mult decat pentru orice alta ramura a armatei americane. In acelasi timp, pentru prima data, achizitionarea de simulatoare si alte echipamente pentru pregatirea militarilor din Fortele Spatiale in vederea unor eventuale operatiuni de lupta a fost inclusa in articolul de cheltuieli pentru USSF, au aflat jurnalistii.

Se remarca faptul ca elementul principal al urmatorului lot de contracte militare pentru Forta Spatiala pentru lansarea de rachete va fi apararea acestora impotriva atacurilor Chinei si a altor adversari. Potrivit liderilor USSF, scopul acestor masuri este de a face satelitii mai inaccesibili pentru echipamentele inamice si mai putin susceptibili la lasere si bruiaj din spatiu sau de la sol.

Forta spatiala americana a fost creata in 2019 pentru a planifica si a proteja interesele SUA in spatiu, precum si pentru a dota toate serviciile, cu accent pe amenintarile emergente.

Satelitii – tinte pentru fortele armate rusesti

La 16 februarie 2023, directorul adjunct al Departamentului pentru neproliferare si controlul armamentului din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Kostiantin Vorontsov, a declarat ca obiectele spatiale utilizate in scopuri militare in Ucraina „pot deveni o tinta legitima pentru o lovitura de retorsiune din partea Rusiei”.

In noiembrie 2021, Rusia a distrus un satelit sovietic cu o arma spatiala in timpul unui test militar. Ca urmare, echipajul ISS a fost expus riscului de coliziune cu resturi spatiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: