SUA se vor dota cu un nou tip de bombardier invizibil: „Noi tehnici si materiale. Va fi capabil sa atinga orice tinta din lume”

externe

SUA intentioneaza sa se doteze cu cel putin 100 de bombardiere strategice stealth B-21 „Raider”, aparate capabile sa opereze fara echipaj si sa efectueze lovituri nucleare cu raza lunga de actiune, utilizand de asemenea armament clasic, informeaza France Presse.

Aparatul, construit de grupul industrial Northrop Grumman, care urmeaza sa fie prezentat vineri la Palmdale, in California, isi va efectua primul zbor in 2023.

Avionul „B-21 va constitui coloana vertebrala a viitoarei noastre forte de bombardament. Datorita razei sale de actiune, a capacitatii de acces si a puterii sale, el va putea patrunde in mediile cele mai dificile si va fi capabil sa atinga orice tinta din lume”, a asigurat Pentagonul.

Avionul, care ar urma sa coste aproximativ 700 milioane de dolari pe exemplar, este primul bombardier comandat de armata americana de mai multe decenii. El urmeaza sa inlocuiasca progresiv modelele B-1 si B-2, bombardiere ale caror prime decolari dateaza din perioada Razboiului rece.

Aparatul B-21 va deveni astfel un element-cheie al „triadei nucleare” americane, compusa din rachete si bombe care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare si din aer.

Armata americana nu doreste sa dezvaluie prea multe informatii despre capacitatile avionului B-21, ale carui multe caracteristici tehnice raman secrete. Dar acest nou model ar urma sa prezinte progrese semnificative in raport cu flota aeriana existenta.

Bombardierul va oferi inclusiv posibilitatea de a fi pilotat fara echipaj la bord.

Bombardierul este „conceput pentru a evolua”, rezuma Amy Nelson, expert la Brookings Institution, un think tank american cu sediul la Washington. „Arhitectura sa deschisa” permite in special „integrarea viitoare a unor software-uri” capabile sa-i amelioreze performantele, in special autonomia, „pentru ca avionul sa nu devina depasit rapid”.

„B-21 este mult mai lucrat decat predecesorii sai, modern cu adevarat”, a adaugat ea. Contrar aparatului bombardierului B-2, avionul are o „capacitate dubla”: el poate lovi la fel de bine cu rachete nucleare ca si cu armament conventional. Dar el poate de asemenea „sa lanseze rachete cu raza lunga si scurta de actiune”.

La fel ca majoritatea modelelor recente din armata americana, in special avioanele de vanatoare F-22 si F-35, aparatul B-21 va fi invizibil.

Aceasta tehnologie, care permite minimizarea detectarii unui aparat de catre radare, datorita formei avionului si a materialelor din care este construit, exista de mai multe decenii. Dar, potrivit fabricantului Northrop Grumman, bombardierul va fi un avion invizibil „de noua generatie”, care utilizeaza „noi tehnici si materiale” inca nedivulgate publicului.

Supranumele sau, „Raider”, este inspirat dintr-un raid efectuat de colonelul James Doolittle pentru a bombarda Tokyo in 1942, prima lovitura americana asupra teritoriului japonez in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ca represalii la atacul aviatiei japoneze asupra bazei americane la Pearl Harbor, in Hawaii, cu un an mai devreme.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: