SUA si Marea Britanie acuza China de o campanie de spionaj cibernetic de amploare

externe

hacker

Oficialii americani si britanici au inaintat, luni, acuzatii, au impus sanctiuni si au criticat Beijingul pentru o campanie de spionaj cibernetic de amploare care ar fi lovit milioane de oameni – inclusiv parlamentari, academicieni si jurnalisti, potrivit Reuters.

Autoritatile de pe ambele maluri ale Atlanticului au acuzat grupul de hacking poreclit „APT31” ca este un brat al Ministerului Securitatii de Stat al Chinei si au prezentat o lista cu tinte: angajati ai Casei Albe, senatori americani, parlamentari britanici si oficiali guvernamentali din intreaga lume. Contractorii din domeniul apararii si companiile de securitate au fost, de asemenea, afectati, au spus oficialii.

Intr-un rechizitoriu deschis luni impotriva a sapte dintre presupusii hackeri chinezi implicati, procurorii americani au declarat in instanta ca pirateria a dus la compromiterea confirmata sau potentiala a conturilor de serviciu, a e-mailurilor personale, a stocarii online de date si a inregistrarilor apelurilor telefonice apartinand a milioane de americani.

Scopul operatiunii globale de hacking a fost de a „reprima criticii regimului chinez, de a compromite institutiile guvernamentale si de a fura secrete comerciale”, a declarat procurorul general adjunct Lisa Monaco intr-un comunicat.

Diplomatii chinezi din Londra si Washington au respins acuzatiile ca fiind nejustificate si lipsite de „probe valide”. Ambasada Chinei la Londra a numit acuzatiile „complet fabricate si calomnii rauvoitoare”.

Anunturile au fost facute in timp ce atat Marea Britanie, cat si SUA au impus sanctiuni unei firme despre care spuneau ca este o companie-paravan a Ministerului Securitatii de Stat, legata de activitatea de hacking.

Trei dintre cei mai mari giganti ai tehnologiei din lume se confrunta cu investigatii in UE.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat ca sanctiunile se refera la Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology, precum si la doi cetateni chinezi.

„Anuntul de astazi dezvaluie eforturile continue si neplacute ale Chinei de a submina securitatea cibernetica a natiunii noastre si de a viza americanii si inovatia noastra”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Tensiunile dintre Beijing si Washington cu privire la problemele legate de spionajul cibernetic au crescut, pe masura ce agentiile de informatii occidentale au tras din ce in ce mai mult un semnal de alarma cu privire la presupusa activitate de hacking sustinuta de statul chinez.

China a inceput, de asemenea, in ultimii ani sa reclame presupuse operatiuni de hacking din Occident. De exemplu, anul trecut, Ministerul de Stat al Securitatii a sustinut ca Agentia de Securitate Nationala a SUA a patruns in mod repetat in gigantul chinez de telecomunicatii Huawei Technologies.

In 2020, hackerii chinezi au vizat angajatii care lucrau pentru o campanie prezidentiala in SUA, au scris procurorii. Dezvaluirea se potriveste cu raportul Google din acea vreme, potrivit careia hackerii chinezi au trimis e-mailuri daunatoare campaniei actualului presedinte Joe Biden, dar nu a fost detectat niciun compromis.

O alta presupusa misiune a implicat piratarea unei firme americane cunoscute pentru cercetarea opiniei publice in 2018, in acelasi an al alegerilor de jumatate de mandat din SUA.

„Politicienii, partidele si organizatiile electorale sunt surse bogate de informatii care ofera totul, de la perspective geopolitice rare pana la cantitati enorme de date, a declarat John Hultquist, analist sef al companiei de informatii privind securitatea cibernetica din SUA, Mandiant, o divizie a Google Cloud.

„Asa cum am vazut in ciclurile electorale anterioare, grupuri precum APT31 apeleaza la organizatii politice pentru a gasi informatiile geopolitice pe care au sarcina de a le colecta”, a adaugat Hultquist.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: