Succes major al saptamanii de lucru de 4 zile. Angajatii spun ca au o sanatate mentala si fizica mai buna

externe

birou, angajat

Concluziile unuia dintre cele mai mari experimente cu o saptamana de lucru de patru zile ofera un nou argument pentru cei care spera sa adopte acelasi program. Cu cat oamenii au lucrat mai mult timp in moduri noi si mai eficiente, cu atat ei au o sanatate mentala si fizica mai buna, scrie Wall Street Journal.

Rezultatele provin de la o serie de teste cu saptamana de lucru de patru zile, efectuate in SUA, Canada, Marea Britanie si Irlanda in ultimele 18 luni. Zeci de companii, de la agentii de design la producatori si organizatii non-profit, au testat conceptul de patru zile, o abordare care castiga teren pe masura ce angajatorii si angajatii regandesc modalitatile traditionale de lucru. Lucratorii au primit o zi libera platita pe saptamana, dar acelasi volum de munca, pentru a vedea daca pot face la fel de multe lucruri lucrand mai eficient.

Dupa sase luni, lucratorii au declarat ca au fost mai putin epuizati, ca au avut o stare de sanatate mai buna si mai multa satisfactie la locul de munca si ca si-au redus timpul mediu de lucru, ajungand la 34 de ore pe saptamana, de la 40 de ore. Cei care au continuat programul timp de 12 luni au redus si mai mult timpul de lucru, la aproximativ 33 de ore pe saptamana, spun cercetatorii. Intre timp, acestia au continuat sa raporteze o sanatate mentala si fizica mai buna si un echilibru intre viata profesionala si cea privata.

Ideea de a lucra mai putin decat cele 40 de ore conventionale, timp de cinci zile pe saptamana, este vehiculata de ani de zile, dar a capatat un nou impuls recent. Unii angajatori si factori de decizie politica analizeaza daca o saptamana de patru zile poate imbunatati bunastarea si loialitatea angajatilor.

Pana in prezent, majoritatea studiilor privind saptamanile de patru zile au examinat efectele pe termen scurt. Noile constatari sunt primele care analizeaza mai multe companii pe o perioada mai lunga, de 12 luni. Acestea sugereaza ca atat intreprinderile, cat si angajatii beneficiaza pe termen lung, pe masura ce lucratorii se obisnuiesc cu saptamanile mai scurte, spun companiile si cercetatorii.

Cele mai multe companii nu le-au cerut lucratorilor sa „accelereze si sa inghesuie cinci zile de sarcini in patru”, a declarat Juliet Schor, economist si sociolog la Boston College, a carei echipa a contribuit la realizarea studiului impreuna cu grupul non-profit de sustinere a drepturilor lucratorilor 4 Day Week Global. In schimb, acestia au redus numarul de intalniri si au dedicat mai mult timp muncii de concentrare neintrerupta, a spus ea.

In cadrul unui studiu efectuat anul trecut in Marea Britanie, la care au participat 61 de companii britanice, majoritatea participantilor au declarat ca vor ramane la saptamana de patru zile dupa ce au inregistrat scaderi puternice ale fluctuatiei de personal si ale absenteismului, mentinand in mare parte productivitatea.

Este probabil ca marea majoritate a locurilor de munca sa ramana la programul conventional de cinci zile in viitorul apropiat. Cele mai multe companii care incearca saptamani mai scurte sunt angajatori mici.

Jenise Uehara, director executiv si coproprietar al Search Engine Journal, o publicatie de marketing digital care a participat la unul dintre testele din SUA, a declarat ca a propus trecerea la o saptamana de lucru de patru zile anul trecut, in timp ce compania se lupta cu dificultatile de crestere. Unii dintre cei trei duzini de angajati de la distanta devenisera coplesiti de cresterea volumului de munca, iar fluctuatia de personal era in crestere.

Ca parte a experimentului, compania a eliminat toate intalnirile din calendar timp de o luna, apoi gandindu-se bine la care erau cu adevarat necesare. Unele intalniri au devenit in schimb documente partajate, unde participantii se actualizau reciproc cu rapoarte de progres si alte note pe masura ce se intamplau.

In sase luni, productivitatea s-a mentinut, iar clientii nu au observat ca afacerea a trecut la o saptamana de patru zile, a spus Uehara. Compania planuieste sa continue sa functioneze in saptamana de patru zile, iar personalul isi ia liber vinerea.

„Nu puteam continua sa facem lucrurile in acelasi mod in care le faceam”, a spus ea. „Trebuia sa gasim o modalitate de a lucra mai eficient”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: