Suedia decide pe 15 mai daca va adera la NATO. Reuters: „Aproape sigur va solicita aderarea”

externe

Social-democratii suedezi, aflati la putere, vor decide pe 15 mai daca vor anula decenii de opozitie fata de aderarea la NATO, a declarat luni partidul, o miscare care ar duce aproape sigur la solicitarea Suediei de a se alatura aliantei de 30 de natiuni.

Invazia Rusiei in Ucraina a declansat o regandire urgenta a politicii de securitate atat in Suedia, cat si in Finlanda. Presedintele finlandez, Sauli Niinisto, este asteptat in aceasta saptamana sa-si anunte sprijinul pentru aderare.

Anuntul lui Niinisto, pe 12 mai, ar declansa ceea ce vor fi probabil doua saptamani agitate, in care harta arhitecturii de securitate a Europei de Nord ar putea fi redesenata.

„Care va fi decizia, inca nu am hotarat astazi”, a declarat secretarul partidului social-democrat Tobias Baudin pentru radioul public suedez SR, citat de Reuters. „Mesajul nostru este ca pe 15 mai va exista o decizie asupra careia conducerea partidului va trebui sa ia pozitie”.

Social-democratii – cel mai mare partid din Suedia in ultimii 100 de ani – organizeaza saptamana aceasta trei intalniri online pentru a sonda opinia membrilor cu privire la apartenenta la NATO inainte de decizia finala a conducerii din weekend.

Intre timp, parlamentul organizeaza o revizuire paralela a politicii de securitate, la care participa toate partidele si care urmeaza sa prezinte un raport pe 13 mai.

„Vreau sa am acest lucru pe masa inainte de a lua o decizie”, a declarat duminica premierul Magdalena Andersson intr-o dezbatere despre NATO la televiziunea suedeza.

O cerere oficiala de aderare la NATO ar putea fi facuta la summitul aliantei din iunie de la Madrid si este posibil sa fie accelerata, desi obtinerea semnaturilor tuturor celor 30 de membri ai aliantei ar putea dura pana la un an.

Nealinierea militara a fost mult timp o temelie politica pentru multi suedezi si, desi sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut puternic – majoritatea sondajelor din ultimele luni au aratat o majoritate clara in favoarea acesteia – multi raman inca nesiguri.

O decizie de a solicita aderarea la NATO ar starni cu siguranta furia Moscovei, care a amenintat ca va amplasa arme nucleare in Kaliningrad, peste mare de Suedia.

Partidele de stanga si Verzii au respins apelurile de aderare, in timp ce restul opozitiei doreste sa mearga mai departe.

„Intrebati Ucraina daca ar fi preferat sa fie in NATO”, a declarat Ulf Kristersson, liderul Moderatilor, cel mai mare partid de opozitie, in timpul dezbaterii privind NATO.

„Trebuie sa cautam o protectie comuna impreuna cu alte democratii si sa ne aparam valorile comune”, a precizat acesta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: