pagina verde

Suedia, in topul tarilor europene care si-au atins cu 10 ani mai devreme o parte din obiectivele privind energia durabila prevazute pentru 2030

Un studiu polonez a constatat ca mai multe tari europene si-au atins cu zece ani mai devreme unele dintre obiectivele privind energia durabila pentru 2030, dar ca exista in continuare mari diferente intre ele, relateaza The Guardian.

Toate statele membre ale UE au inregistrat progrese in anii 2010 in vederea atingerii celui de-al saptelea obiectiv de dezvoltare durabila al ONU, care prevede accesul la „energie moderna, fiabila, durabila si la preturi accesibile pentru toti” pana in 2030. Pentru unii indicatori, mai multe tari au atins deja tintele pana in 2021, se arata in studiul publicat miercuri de economistii polonezi.

Clasamentul a aratat ca tara cea mai apropiata de obiectivul general a fost Suedia, urmata de Danemarca, Estonia si Austria. Progrese importante au fost inregistrate si in Cipru, Letonia si Belgia – desi toate aceste tari mai au un drum lung de parcurs.

Bulgaria a fost cea mai departe de obiectiv.

Economistii au combinat sapte parametri pentru a obtine o singura masura a progreselor inregistrate de aceste tari in vederea atingerii obiectivului. Comisia Europeana a stabilit valori-tinta pentru trei dintre acestea, in timp ce pentru restul, cercetatorii au luat ca indicator nivelul atins de primele 10% din tarile UE in 2015.

Potrivit cercetarii, mai multe tari isi atinsesera deja tintele pentru 2030 la cel putin unul dintre indicatori pana in 2021.

Spania, Malta si Portugalia, de exemplu, au atins tinta pentru cantitatea medie de energie consumata de o persoana intr-o gospodarie. Danemarca, Irlanda si Luxemburg au atins obiectivul pentru productivitatea energetica, care compara dimensiunea unei economii cu energia consumata de aceasta.

Suedia, Finlanda si Letonia si-au atins obiectivul de a obtine 40% din consumul final de energie din surse regenerabile.

In ultimii ani, UE si-a accelerat trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie mai putin poluante, in cadrul unei incercari de a reduce dependenta de gazul rusesc si de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume. UE si-a redus cererea de gaz cu 18% intre august 2022 si decembrie 2023 – economisind peste 100 de miliarde de metri cubi de combustibil – in cadrul unui plan de introducere mai rapida a surselor de energie regenerabila si de consolidare a masurilor de eficienta energetica.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

55 de minute ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

19 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

10 ore ago