Suedia se apropie mai mult de NATO: Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat candidatura. Urmeaza votul in adunarea generala a parlamentului

externe

Recip Erdogan, infrant, alegeri municipale, Turcia

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat, marti, candidatura Suediei pentru aderarea la NATO, un pas important catre extinderea blocului occidental dupa 19 luni de intarzieri in care Ankara a afirmat ca Stockholmul nu ia in serios preocuparile sale de securitate, potrivit Reuters.

Comisia, controlata de partidul de guvernamant AK al presedintelui Tayyip Erdogan, a votat sa sprijine candidatura dupa aproximativ patru ore de dezbateri, care au inclus si discutii pe alte chestiuni.

Urmatorul pas este un vot in adunarea generala a parlamentului, unde partidul lui Erdogan detine majoritatea. De asemenea, este de asteptat sa fie aprobata si acolo, in urmatoarele cateva saptamani. Erdogan ar urma apoi sa o promulge, incheind un proces care i-a frustrat pe unii dintre aliatii Ankarei si a testat legaturile sale cu Occidentul.

Presedintele Comisiei, Fuat Oktay, a minimizat asteptarile privind un vot rapid in adunarea generala, spunand reporterilor ca presedintele parlamentului va decide momentul votului.

„Decizia de a o inainta adunarii generale a fost luata acum, dar acest lucru nu trebuie interpretat ca (un semn) ca va trece de adunarea generala cu aceeasi viteza. Nu exista asa ceva”, a spus Oktay.

Parlamentul urmeaza sa intre in vacanta la inceputul lunii ianuarie pentru doua saptamani.

Partidul AK al lui Erdogan, aliatii sai nationalisti MHP si principalul partid de opozitie CHP au votat in favoarea ratificarii, in timp ce micul partid islamist Felicity si partidul nationalist de dreapta Iyi au votat impotriva.

Dupa aprobarea comisiei, ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat ca Suedia saluta aceasta miscare si asteapta cu nerabdare sa adere la NATO.

Boris Ruge, secretarul general adjunct al NATO pentru afaceri politice si politica de securitate, a declarat pe platforma X ca aprobarea comisiei este o „stire excelenta”.

Erdogan a ridicat obiectii in luna mai a anului trecut fata de cererile suedeza si finlandeza de a se alatura aliantei, din cauza a ceea ce el a spus ca este protejarea indivizilor considerati de Turcia drept teroristi si a embargourilor comerciale din aparare.

Turcia a ratificat cererea Finlandei in aprilie, dar a lasat Suedia sa astepte pana cand va lua masuri drastice impotriva membrilor locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Uniunea Europeana si Statele Unite il considera grup terorist.

Ca raspuns, Stockholm a introdus un nou proiect de lege antiterorism care considera ilegala calitatea de membru al unei organizatii teroriste, spunand ca si-a indeplinit partea dintr-un acord semnat anul trecut.

Suedia si membrii NATO, Finlanda, Canada si Tarile de Jos, au luat, de asemenea, masuri pentru a relaxa politicile privind exportul de arme catre Turcia.

In timp ce Ungaria, membra NATO, nu a ratificat nici aderarea Suediei, Turcia este vazuta drept principalul obstacol pentru aderarea natiunii scandinave la alianta militara si consolidarea apararii sale in regiunea Marii Baltice.

Erdogan a trimis cererea de aderare a Suediei in parlament in octombrie, dar a legat ratificarea sa finala de aprobarea de catre SUA a vanzarilor de avioane de lupta F-16 catre Turcia. In urma unei discutii telefonice cu presedintele american Joe Biden luna aceasta, el a spus ca Washingtonul urmareste ratificarea pentru a trece la aprobarea cererii de avioane.

Casa Alba sustine vanzarea, desi nu exista un termen clar pentru pana cand trebuie sa fie aprobata de Congresul american, iar Turcia se confrunta cu o oarecare opozitie a Congresului in legatura cu intarzierea extinderii NATO si cu privire la situatia in materie de drepturile omului.

Diplomatia dura a Turciei din ultimele 18 luni i-a enervat pe unii membri ai aliantei pe fondul razboiului din Ucraina. Spre deosebire de aliatii sai, Ankara mentine relatii bune atat cu Moscova, cat si cu Kievul, opunandu-se invaziei Rusiei dar si sanctiunilor occidentale asupra Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: