Suedia supara Turcia: Curtea Suprema a blocat extradarea unui jurnalist aflat pe lista de extradari

externe

Curtea Suprema a Suediei a blocat extradarea unui jurnalist turc aflat in exil, care a fost una dintre cerere Ankarei pentru a ratifica aderarea tarii la NATO, potrivit The Guardian.

Curtea a declarat luni ca au existat „mai multe obstacole” in calea extradarii lui Bulent Kenes, fost redactor-sef al cotidianului Zaman, pe care Turcia il acuza ca a fost implicat in tentativa de lovitura de stat din 2016.

Unele dintre acuzatiile aduse lui Kenes nu sunt considerate infractiuni in Suedia, ceea ce, impreuna cu natura politica a cazului si statutul sau de refugiat, au facut imposibila extradarea, a adaugat instanta.

„Exista si riscul de persecutie pe baza convingerilor politice ale acestei persoane. Prin urmare, o extradare nu poate avea loc”, a spus judecatorul Petter Asp intr-un comunicat. Ca urmare, „guvernul… nu este in masura sa acorde cererea de extradare”.

„Daca instanta suprema declara ca exista obstacole in calea extradarii intr-un caz individual, guvernul trebuie sa respinga cererea de extradare”, a adaugat si ministerul suedez de externe.

„Nu putem specula cu privire la eventualele efecte asupra aderarii la NATO. Guvernul Suediei trebuie sa respecte dreptul suedez si international in chestiunile de extradare, care este, de asemenea, prevazut in acordul trilateral”, se arata in comunicatul ministerului.

Kenes este singura persoana pe care Erdogan a identificat-o pe nume dintre zeci de persoane pe care Ankara vrea sa fie extradata in schimbul aprobarii aderarii Suediei la NATO.

Dupa decenii – sau, in cazul Suediei, de secole – in care au ramas in afara unei aliante militare, Suedia si Finlanda au luat decizia istorica de a solicita aderarea la NATO dupa ce Rusia a invadat Ucraina. Turcia este singura tara care inca ameninta sa le impiedice sa adere.

Turcia, care a acuzat Suedia ca ofera un adapost sigur gruparilor kurde pe care le considera „teroriste”, nu a ratificat cererile de aderare, in ciuda faptului ca in iunie a ajuns la un acord cu cele doua tari.

Ankara spune ca se asteapta ca Stockholm in special sa ia masuri mai dure in mai multe probleme, inclusiv extradarea infractorilor.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a facut in noiembrie o vizita in Turcia, unde a discutat aceste probleme cu presedintele Erdogan. Intrebat, in cadrul unei conferinte comune, despre „teroristii” pe care vrea sa ii vada extradati din Suedia, Erdogan l-a numit doar pe Kenes.

Stockholm a subliniat in mod repetat ca sistemul sau judiciar este independent si are ultimul cuvant in privinta extradarilor.

La inceputul lunii decembrie, Suedia a extradat in Turcia un membru condamnat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a fugit in Suedia in 2015, dar caruia i-a fost respinsa cererea de azil.

Kenes, care lucreaza acum pentru Centrul pentru Libertate din Stockholm – o asociatie fondata de alti dizidenti turci aflati in exil – a declarat luni ca este „fericit”, dar nu este surprins de opinia instantei.

„Nu este o decizie neasteptata. Am spus intotdeauna ca am avut incredere 100% in sistemul juridic suedez, deoarece Suedia are un stat de drept”, a spus Kenes, subliniind in acelasi timp ca acuzatiile impotriva lui au fost „fabricate de regimul Erdogan”. El a spus ca nu a comis „nici crima politica, nici crima violenta”, adaugand: „Nu sunt pucist, nu sunt terorist. Sunt doar un jurnalist. Sunt doar o persoana care isi face treaba in domeniul apararii drepturilor omului.”

De-a lungul timpului, Ankara a crescut numarul persoanelor pe care le vrea extradate; mai intai 33, apoi 45, apoi 73 de nume apar pe listele neoficiale publicate de mass-media apropiate guvernului turc.

In noiembrie, Kenes a spus ca a fost numit de Erdogan „pentru ca ma cunoaste de zeci de ani” datorita carierei lungi de jurnalist si probabil a fost primul nume care i-a venit in minte.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: