Suedia, viitor membru NATO, semneaza un acord de securitate cu SUA

externe

acord, suedia, sua

Washingtonul a declarat ca Acordul de cooperare in domeniul apararii (DCA) va consolida si mai mult Alianta odata ce aderarea sa la NATO va fi finalizata, relateaza Euronews.

In pragul aderarii la NATO, Suedia a semnat un acord de cooperare in domeniul apararii cu Washingtonul, care va permite Statelor Unite accesul la toate bazele militare din tara scandinava. Acestia spun ca acordul va consolida securitatea regionala.

Ministrul suedez al apararii, Pal Jonson, a declarat ca acordul, semnat marti la Washington, „va crea conditii mai bune pentru ca Suedia sa poata primi sprijin din partea Statelor Unite in caz de razboi sau criza”.

Jonson a declarat pentru postul suedez de televiziune SVT ca acest lucru nu inseamna ca „toate cele 17 locatii vor fi folosite”, ci „acolo unde este cel mai important din punct de vedere militar sa poata depozita echipamente de aparare, de exemplu”.

Acordul a fost semnat la Pentagon de Jonson si secretarul american al apararii Lloyd Austin, care a declarat ca, prin adaugarea capacitatilor fortelor armate suedeze la NATO, „vom deveni si mai puternici”.

Acordul „trimite un semnal puternic ca ramanem angajati sa abordam impreuna provocarile de securitate”, a explicat Austin.

Insula suedeza Gotland, importanta din punct de vedere strategic, situata in Marea Baltica, se afla la putin peste 300 de kilometri de exclava rusa Kaliningrad din Marea Baltica.

Statele Unite au incheiat un acord similar cu vecinul vestic al Suediei, Norvegia, membru NATO, in 2021. In prezent, negociaza un astfel de acord cu Finlanda si Danemarca, membre NATO, alte doua tari nordice.

Suedia si vecinul sau, Finlanda, au decis sa renunte la politica lor de nealiniere de lunga durata si sa solicite aderarea la NATO dupa invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina anul trecut. Finlanda a aderat la NATO in aprilie.

Noii membri trebuie sa fie aprobati de toti membrii existenti ai aliantei. Turcia si Ungaria sunt singurele tari NATO care nu au aprobat in mod oficial candidatura de aderare a Suediei.

Turcia a intarziat ratificarea de mai bine de un an, acuzand Suedia ca nu ia suficient de in serios preocuparile de securitate ale Turciei, inclusiv lupta acesteia impotriva militantilor kurzi si a altor grupuri pe care Ankara le considera amenintari la adresa securitatii.

Saptamana trecuta, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca i-a spus presedintelui Turciei ca „a venit timpul” sa permita Suediei sa devina membru al aliantei militare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: