Summit la Bruxelles: Liderii UE au decis deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia si Hertegovina

externe

Bosnia si Hertegovina este cu un pas mai aproape de pornirea unor discutii in discutii formale cu privire la aderarea sa la Uniunea Europeana, dupa ce cei 27 de lideri ai blocului au dat, joi, unda verde acestei miscari, potrivit Euronews.

Miscarea are loc la opt ani dupa ce tara din Balcanii de Vest a solicitat pentru prima data aderarea la UE si la doar noua zile dupa ce Comisia Europeana a declarat ca a facut progrese suficiente in alinierea la standardele, valorile si politica externa a blocului pentru a intra in negocieri.

„Locul vostru este in familia noastra europeana”, a declarat presedintele Consiliului European Charles Michel, pe platforma de socializare X.
„Decizia de astazi este un pas cheie inainte pe calea dumneavoastra catre UE. Acum trebuie sa continue munca grea, astfel incat Bosnia si Hertegovina sa avanseze constant, asa cum isi doreste poporul sau”, a adaugat Michel.

Decizia a fost salutata imediat de Borjana Kristo, presedintele Consiliului de Ministri din Bosnia si Hertegovina, care a multumit „sincer” liderilor UE si lui Charles Michel.

In timp ce statele membre ale UE sustin in principiu aderarea tarii, unele dintre ele, precum Danemarca si Tarile de Jos, si-au exprimat ingrijorarea ca inca mai sunt lucruri neterminate in reformele constitutionale si electorale pe care se asteapta sa le finalizeze Bosnia inainte de a fi considerata pregatita pentru discutiile de aderare.

In parlamentul olandez, o motiune depusa de partidul de centru-dreapta Noul Contract Social (NSC) care cere amanarea discutiilor a fost votata miercuri, permitand premierului interimar Mark Rutte sa sustina deschiderea discutiilor de joi la Bruxelles. „Vom sprijini propunerea Comisiei de a deschide negocierile. Dar este crucial ca Bosnia sa faca mult mai mult”, a confirmat Rutte la sosirea la summit.

Bosnia si Hertegovina este una dintre cele cinci tari din Balcanii de Vest recunoscute drept candidate oficiale la aderarea la UE. In prezent, este singura dintre aceste tari care inca a intrat in negocieri oficiale de aderare.

Diviziunile etnice profund inradacinate si intarzierile in reformele constitutionale, judiciare si electorale au impiedicat tara sa-si ajunga din urma vecinii pe calea spre aderarea la UE.

Dar Bosnia si Hertegovina se bazeaza pe sprijinul ferm al unui grup de tari cunoscute sub numele de „prietenii Bosniei”, care includ Austria, Croatia, Italia, Ungaria si Slovenia.

Vorbind inaintea summitului de joi, cancelarul austriac Karl Nehammer a spus: „Este adevarat ca exista inca probleme nesolutionate, dar asa a fost si cazul Ucrainei, deoarece negocierile de aderare incep doar cand aceste puncte au fost indeplinite. Acelasi proces ca si pentru Ucraina ar trebui sa fie la fel de potrivit pentru Bosnia si Hertegovina. Austria promoveaza acest lucru”, a adaugat cancelarul.

Ucraina si Moldova sunt ambele cu un pas inaintea Bosniei, deoarece, in decembrie, liderii UE au dat deja unda verde pornirii discutiilor. Dar ambele tari se confrunta si cu un obstacol inainte ca negocierile sa poata incepe. Asa-numitele cadre de negociere – concepute pentru a conduce discutiile dintre Bruxelles si Kiev si Chisinau – trebuie sa fie aprobate in unanimitate.

Surse diplomatice care au vorbit sub conditia anonimatului au sugerat ca Ungaria ar putea bloca adoptarea acestor cadre.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: