Summit la Bruxelles privind refugiatii: „Este SFARSITUL Uniunii Europene, daca nu gasim o solutie”

externe

Lideri din Europa Centrala si de Est s-au reunit, duminica, la Bruxelles, pentru a solutiona criza migratiei. Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a convocat pe liderii Austriei, Bulgariei, Croatiei, Macedoniei, Germaniei, Greciei, Romaniei, Serbiei, Sloveniei si Ungariei, alaturi de cu organizatii cu activitate in domeniul refugiatilor implicate, sa participe la aceasta reuniune de la Bruxelles.

Prim-ministrul sloven Miro Cerar a avertizat ca intreaga Uniune Europeana risca o implozie in absenta unor actiuni imediate si concrete pe teren pentru a stavili afluxul de migranti care intra in Europa prin Balcani, transmite AFP.

„Daca nu punem in aplicare actiuni imediate si concrete pe teren in zilele si saptamanile viitoare, cred ca UE si intreaga Europa vor incepe sa se scufunde”, a declarat premierul Sloveniei, duminica, inaintea mini-summitului pe tema migratiei.

Slovenia a fost tranzitata de peste 60.000 de migranti in zece zile, noteaza AFP.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, duminica, la sosirea la mini-summitul de la Bruxelles, ca liderii din Europa Centrala si de Est nu vor solutiona criza migratiei care afecteaza Uniunea Europeana singuri si au nevoie de ajutorul Turciei, relateaza Reuters.

„Nu vom solutiona problema refugiatilor complet. Avem nevoie, intre altele, de noi discutii cu Turcia pentru asta”, a spus Merkel.

„Doar impreuna cu Turcia putem transforma ilegalitatea in legalitate. Comisia (Europeana) trebuie sa discute mai departe agenda migratiei cu Turcia”, a subliniat ea, citata de Mediafax.

La mini-summitul de duminica de la Bruxelles pe tema gestionarii crizei migratiei participa reprezentantii Romaniei, Bulgariei, Sloveniei, Croatiei, Ungariei, Serbiei si Macedoniei, alaturi de cei ai Germaniei si Greciei. Aceasta reuniune a fost convocata de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu scopul de a coordona reactia tarilor de tranzit pentru refugiati si migranti, care continua sa soseasca in Europa.

UE ar putea mobiliza peste 400 de graniceri la frontiera in decurs de o saptamana, in cadrul eforturilor de a controla afluxul de migranti in vestul Balcanilor, potrivit unui proiect de comunicat, care a fost examinat duminica la Bruxelles de sefi de stat si guverne din regiune, relateaza Reuters.

Proiectul de comunicat, pe care Reuters l-a putut consulta, prevede de asemenea accelerarea repatrierii migrantilor afgani, pakistanezi, irakieni si din alte tari asiatice ale caror cereri de azil au fost respinse.

Liderii UE studiaza posibilitatea de a mobiliza cateva sute de graniceri la frontierele UE cu tarile din vestul Balcanilor si de a trimite nave suplimentare in largul Greciei, cu scopul de a controla fluxul de migranti care doresc sa ajunga in Germania si in Europa de Nord.

Germania anticipeaza sosirea, pana la sfarsitul anului, a cel putin 800.000 de refugiati pe teritoriul sau, reprezentand 1% din populatie. Decizia Ungariei de a-si inchide frontierele cu Croatia si Serbia a determinat o deplasare a fluxului migrantilor mai la vest, catre Slovenia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: