externe

Sunak nu se da batut. Dupa ce Curtea Suprema a decis ca planul de a trimite migrantii in Rwanda este ilegal, premierul britanic pregateste planul B

Curtea Suprema a Regatului Unit al Marii Britanii a decis miercuri ca planul guvernului de a trimite solicitanti de azil in Rwanda este ilegal, determinand membrii parlamentului din Partidul Conservator al lui Sunak sa-i ceara acestuia sa gaseasca o modalitate de a pune in aplicare unul dintre angajamentele principale ale guvernului sau, potrivit Reuters.

Sunak a spus ca lucreaza la un nou tratat cu Rwanda care va aborda punctele formulate de instanta si va adopta o ordonanta de urgenta pentru a desemna Rwanda drept tara sigura, fiind „pregatit sa faca tot ce este necesar” pentru a opri orice instanta straina care blocheaza zborurile de deportare.

Dar daca actiunile sale vor fi suficiente pentru a-i satisface pe membrii de dreapta ai partidului, ramane de vazut.

„Prim-ministrul a avut dreptate sa spuna ca trebuie sa facem `orice este nevoie` – dar acum este clar ca ceea ce `trebuie` este mai mult decat o reincalzire a acestui lucru sau un nou tratat cu Rwanda. Am incercat abordarea prudenta si asta a fost rezonabil – dar acum stim sigur – ca nu va functiona”, a declarat parlamentarul conservator Neil O’ Brien.

In hotararea lor, judecatorii au spus ca Rwanda trebuie sa faca „schimbari semnificative” inainte de a putea fi considerata o tara terta sigura pentru migranti.

James Cleverly, noul ministru britanic de interne, a declarat ca acordul cu Rwanda va fi transformat dintr-un memorandum de intelegere intr-un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic si se va asigura ca persoanele trimise in Rwanda nu vor putea fi trimise intr-o alta tara in afara de Marea Britanie.

Insa Sunak trebuie sa se grabeasca, in conditiile in care alegerile bat la usa.

„Nu mai avem timp. Acest proiect de lege – care trebuie sa ajunga la parlament in cateva saptamani – trebuie sa contina totul pentru a se asigura ca operatiunile pot incepe in cateva luni”, se arata intr-un comunicat al presedintilor grupului de parlamentari Noii Conservatori.

Cu toate acestea, un alt politician conservator din aripa moderata a partidului s-a aratat pesimist cu privire la viitorul planului. „Cred ca aceasta politica este moarta si ingropata”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

36 de minute ago

Unde au gresit garzile de corp ale lui Robert Fico: „Era haos acolo, acest lucru e evident si este vorba despre un esec”

Mai multi experti din Slovacia au criticat joi masurile de securitate pentru protectia premierului Robert…

21 de minute ago

Avion Boeing in flacari, avand 468 de oameni la bord. Datorita pilotului, nimeni nu a fost ranit

Un avion de linie care transporta 468 de persoane din Indonezia catre Arabia Saudita a…

9 minute ago

Catalin Drula: „Guvernarea inepta si abuziva a dus economia Romaniei intr-un dezastru. Incep sa o spuna si institutiile internationale, si guvernatorul BNR”

Liderul USR, Catalin Drula, a declarat joi ca "guvernarea inepta si abuziva PSD-PNL a dus…

28 de minute ago