„Sunt oameni buni, care vor sa traiasca”. Cei doi muncitori din Sri Lanka au fost alungati din locuinte, gazdele le-au fost amenintate

news

Cei doi muncitori din Sri Linka, vizati de rascoala localnicilor maghiari din comuna Ditrau (Harghita), au ramas fara locuinte dupa ce gazdele lor au fost amenintate, arata Agerpres intr-un reportaj de la fata locului.

Aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrau s-au adunat miercuri, in fata primariei, nemultumiti ca o fabrica de paine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii sustinand ca le e teama ca la ei in comuna „sa nu vina un val de migranti”, care sa le impuna cultura lor si sa le puna in pericol siguranta.

Piumal si Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari si au fost angajati cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrica de paine din regiunea Gheorgheni.

Patronii fabricii din Ditrau spun ca au vrut sa angajeze forta de munca locala, atat din Harghita cat si din alte judete, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis sa caute brutari si in afara tarii.

Asa au ajuns sa ii aduca in Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au invatat rapid etapele procesului de productie, sunt seriosi si apreciati.

„Singurul motiv pentru care am adus angajati din afara tarii este ca nu am gasit pe piata locala. Noi am pus anunturi si in Harghita si in afara judetului, dar nu mai sunt, brutari se gasesc foarte greu (…) Si ne-am decis ca incercam si in afara tarii. Mai intai, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este seful brutarilor, si acum doua saptamani au ajuns si angajatii din Sri Lanka, printr-o firma de recrutare. Suntem foarte multumiti de ei, sunt muncitori foarte buni, intelegatori, cinstiti, seriosi, in doua zile au invatat etapele productiei, lucreaza la fel ca si ceilalti angajati brutari”, a declarat presei Kollo Katalin, directoarea firmei care detine fabrica.

Aceasta adauga ca in maxim o luna la fabrica vor mai fi angajati cinci muncitori straini, patru din Nepal si unul din Sri Lanka, firma avand nevoie de forta de munca calificata, intrucat se afla in proces de extindere, cu fonduri europene.

Prezenta muncitorilor straini a starnit revolta unei parti a comunitatii din Ditrau.

Proprietara casei in care acestia stateau a fost amenintata, asa ca Piumal si Amahinda au fost mutati la o gazda din Lazarea, un sat invecinat, dar si proprietara casei respective a patit acelasi lucru, iar acum li se cauta un apartament in Gheorgheni.

„Proprietara locuintei (unde au locuit cei doi in Ditrau – n. red.) a fost amenintata, i-am dus in Lazarea si acolo a fost amenintata si acum ii ducem in Gheorgheni si speram ca acolo oamenii vor fi mai deschisi. (…) Pur si simplu nu intelegem atitudinea lor, nu intelegem ce vor sa faca, ei cred ca sunt migranti si nu inteleg ca sunt angajati legal, sunt muncitori din afara tarii, nu sunt oameni rai, sunt oameni educati. Ei cred ca sunt o amenintare pentru satul lor, dar noi credem ca nici intr-un caz nu o sa se intample ceva. Nu stim cum sa procedam mai departe, dar vrem sa continuam colaborarea cu ei”, a mai spus Kollo Katalin.

Ea le-a transmis oamenilor ca ar trebui sa fie mai intelegatori si mai buni si sustine ca isi asuma responsabilitatea pentru faptele celor doi muncitori.

„As vrea sa le zic oamenilor ca nu mai suntem in Evul Mediu. Suntem in 2020 si cred ca ar trebui sa fie mai intelegatori si mai buni. Nici nu inteleg comportamentul anti-uman de care dau dovada si ce au impotriva acestor oameni din Sri Lanka, care sunt la fel ca noi, sunt si ei oameni. Sunt oameni buni, care vor sa traiasca. In Sri Lanka castiga 60 de dolari, aici la noi salariul minim inseamna foarte multi bani pentru ei si au venit ca sa poata sa isi sustina familia si ca sa nu faca nici un rau celor de aici. Ne asumam responsabilitatea pentru ei daca fac ceva rau, dar nu va fi cazul”, a conchis Kollo Katalin.

In timp ce directoarea firmei da interviuri presei, Piumal si Amahinda muncesc alaturi de colegii lor, zambesc stingher si nu inteleg de ce li se acorda atata atentie.

Unul dintrei ei este catolic, celalalt budist si au venit in Romania sa isi ajute familia, in conditiile in care salariile din tara lor sunt foarte mici. Spun ca le place Romania, ca oamenii de aici sunt buni si ca se inteleg bine cu colegii lor, dar evita sa raspunda la intrebarile legate de faptul ca localnicii ii resping si ca nu ii doresc in comuna.

Colegii lor de la fabrica le sunt alaturi si spun ca cei revoltati ar trebui sa fie intelegatori si sa se gandeasca la faptul ca multi localnici din Ditrau lucreaza in strainatate, unde sunt acceptati si respectati.

„Ca oameni, sunt foarte de treaba, sunt rusinosi acum, la inceput, ca sunt veniti proaspat, de doua saptamani, dar sunt sociabili, curati, isi vad de treaba, chiar ii apreciez. Cum mergem noi in alte tari, asa vin si ei si ar trebui sa ne bucuram ca, totusi, ne mai calca si altii, nu o ducem asa de rau. (…) Nu sunt de acord ca localnicii ii resping, pentru ca si eu am lucrat in strainatate, am fost in Germania, dar am fost primit bine, nu s-au facut discriminari, nu ar trebui sa existe asa ceva, dupa parerea mea. Ca sunt foarte multi localnici care lucreaza in strainatate si ma intreb daca le-ar conveni sa ii trimita si pe ei acasa. Ar trebui sa inteleaga si sa fie de acord cu ei”, a spus Mircea Moldovan, un muncitor din Toplita.

Si Szabo Odon, muncitor din Galautas, considera ca nu e normal ceea ce li se intampla celor doi si ca, indiferent de nationalitatea si de tara de unde vin, sunt oameni in cautarea unui loc de munca, asa cum multi localnici merg sa lucreze in strainatate, si de aceea ar trebui sa fie acceptati.

O parte a comunitatii din Ditrau, o comuna cu aproximativ 5.500 de locuitori, nici nu vrea sa auda de prezenta in comuna lor a unor muncitori straini.

A fost creat un grup pe Facebook, care poarta numele „Migrans mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrau fara migranti), in care sunt postate multe mesaje impotriva celor doi, dar si unele care le iau apararea acestora, iar miercuri dupa-amiaza a fost anuntat un protest la sedinta Consiliului Local.

In frunte cu preotul catolic Birok Karoly, circa 200 de localnici s-au strans in curtea bisericii si apoi au mers la Primarie, pentru a cere discutarea acestei probleme.

Intrucat chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de sedinte era neincapatoare, s-a luat decizia sa se ia in discutie aceste nemultumiri la o adunare populara, care va avea loc sambata.

Preotul catolic Biro Karoly spune ca frica oamenilor isi are originea intr-un conflict vechi, din 1986, dintre localnici si comunitatea roma, in care un barbat a fost ucis si ca se tem de venirea unor straini despre care nu stiu nimic. „Cererea noastra este ca sa ne dea inapoi siguranta in care am trait pana acum, ca sa nu ne mai fie frica de ce se va intampla. Nu de cei doi ne este frica, ci de faptul ca este afectata siguranta noastra”, a spus preotul Biro Karoly.

Cei care au venit sa protesteze fata de prezenta celor doi sri-lankezi vorbesc insa de temerea ca „un val de migrati” va veni peste ei si le va impune propria cultura, dand exemple pe care ei le-au vazut la televizor.

„Eu nu sunt suparat pe oamenii astia. Doamna Katalin (directoarea firmei-nr) a zis ca vrea sa aduca muncitorii aici, sa aduca o alta cultura, asa a pronuntat ea. Noi avem cultura noastra aici, in zona noastra, aia secuiasca, ungureasca, romaneasca, avem cultura noastra, sa nu vina cu cultura din Nepal aici. Daca ascultam televizorul, in Germania, Franta sunt oameni care de 100 si ceva de ani stau acolo, prima data s-au dus zece, apoi 20, 30 si acum sunt cartiere unde nu are curaj nici militianul sa intre, le violeaza femeile. Cultura aia vrea sa aduca aici si femeile noastre, copiii nostri sa nu poata sa iasa”, sustine Deak Ferenc.

Atunci cand i se spune cand unul dintre muncitori este catolic, acesta raspunde: „Nu ma intereseaza. Astazi vin doi, maine vin sapte, dupa aia pentru ei trebuie scoala, biserica si dupa aia? Sa ramanem noi aici, secuii, romanii, astia care suntem aici”.

Un alt barbat spune ca localnicii nu sunt suparati pe cei doi sri-lankezi, ci se tem de strainii care vin deja in tarile europene si provoaca multe neplaceri. „Nu am avea nicio obiectie impotriva celor doi oameni, dar vor aduce din ce in ce mai multi si vedem ce se intampla peste tot in Europa. Nu este rasism, dar ne este frica de actiunile pe care ar putea sa le faca, am vrea sa prevenim ceea ce se intampla prin Europa, ca nu o sa mai putem lasa copiii pe afara, o sa ajungem ca o sa fie deranjati si de crucea de pe biserica”, spune si acesta.

Primarul comunei, Puskas Elemer, indeamna la calm si spune ca situatia s-a creat pentru ca oamenii au fost instigati si se tem ca s-ar putea intampla si in Ditrau evenimente ca in strainatate.

„Oamenii sunt ingrijorati de ceea ce vad in mass media, ca vin migrantii, cum fac, ce fac cu localnicii si de aceea a izbucnit aceasta problema. Sunt niste oameni, care si ei sunt muncitori ori in Germania, ori in Vest si ei au fost cei mai multi care i-au instigat pe cei de acasa ca ‘vin astia, va ataca, va ia nu stiu ce’ (…) Nu stiu inca cum putem rezolva, voi vorbi cu seful brutariei, cu proprietarii, sa rezolvam aceasta problema, pentru ca e neplacuta si pentru noi si pentru comuna. In primul rand, as vrea sa ne linistim, pentru ca cu forta nu facem nimic. Celor care sunt in strainatate le-as spune sa vina acasa, pentru ca aici sunt locuri de munca. Bineinteles, aici nu primesc mii de euro salariu, dar si cu 500-600 Euro pe luna putem lucra, putem trai in aceasta comuna frumoasa”, a spus primarul comunei.

Dupa ce au discutat cu primarul, localnicii s-au indreptat spre biserica si si-au exprimat speranta ca problema lor va fi discutata si rezolvata sambata, in cadrul adunarii populare, la care sunt invitati si proprietarii fabricii de paine.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: