Surprinzatoarea legatura dintre vitamina D si coronavirus. Ce au descoperit medicii dintr-un spital din Spania

news

Peste 80% dintre pacientii infectati cu Covid-19 dintr-un spital din Spania au lipsa de vitamina D, arata un nou studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism citat de CTV News.

Cercetatorii de la Spitalul Universitar Marques de Valdecilla din Santander au studiat nivelul de vitamina D al pacientilor cu coronavirus care au fost tratati in perioada 10 martie-31 martie. 216 pacienti au facut parte din acest studiu.

Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controleaza concentratia de calciu din sange si care afecteaza sistemul imunitar, se arata intr-un comunicat la Societatii de Endocrinologie ce regrupeaza peste 18.000 de experti din 122 de tari.

Deficienta de vitamina D este asociata unei varietati de probleme de sanatate, iar comunitatea stiintifica cerceteaza inca motivul. De asemenea, tot mai multe studii semnaleaza efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales in ceea ce priveste protectia impotriva infectiilor.

In acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniola Cantabria, este de parere ca ar trebui identificata si tratata deficienta de vitamina D mai ales in randul grupurilor de risc, precum varstnicii si pacientii cu comorbiditati.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacientilor cu COVID-19 care prezinta niveluri scazute ale acestui hormon in sange, avand in vedere ca „ar putea avea efecte benefice atat asupra sistemului muscular cat si al celui imunitar”, noteaza expertul.

Cercetatorii au observat ca 82,2 % dintre cei 216 de pacienti cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsa de vitamina D si ca barbatii prezentau niveluri mai scazute decat femeile. Cercetatorii nu au gasit nicio legatura intre concentratiile sau deficienta de vitamina D si gravitatea bolii.

Autorii recunosc ca studiul are unele limite, avand in vedere ca a fost realizat intr-un singur centru spitalicesc, astfel incat datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau tari. Este vorba insa despre un studiu observational, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D sa joace vreun rol in prevenirea acestei maladii sau in ameliorarea pronosticul pacientilor cu COVID-19 va trebui elucidata in alte cercetari de amploare aleatorii si controlate”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: