Surpriza din partea Kremlinului, Putin nu este de acord cu independenta separatistilor din Ucraina: „Recunoasterea celor doua republici nu este in conformitate cu acordurile de la Minsk”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a luat nota de cererea Dumei de Stat de a recunoaste autoproclamatele Republici Populare Donetk si Lugansk (RPD, RPL), dar o astfel de masura nu va fi in conformitate cu acordurile de la Minsk, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu exista reguli clare in aceasta privinta”, a spus el ca raspuns la o intrebare a TASS despre pasii care ar putea urma cererii Dumei de Stat. „Presedintele a primit cererea, a reactionat la ea, a luat-o in considerare”, a asigurat Peskov.

El a subliniat, totusi, ca „recunoasterea [a RPD si RPL] nu este in conformitate cu acordurile de la Minsk”. „Acesta este intr-adevar cazul”, a precizat secretarul de presa.

Potrivit acestuia, cererea Dumei de Stat „este intr-adevar un semn foarte clar care indica starea de spirit a legislatorilor si opinia publica dominanta a natiunii”.

„Cu toate acestea, presedintele a subliniat ca crucial este de a ajuta la rezolvarea situatiei din sud-estul [Ucrainei] si acest lucru se poate face numai prin eforturi cuprinzatoare pentru a facilita punerea in aplicare a pachetului de masuri de la Minsk”, a subliniat purtatorul de cuvant al Kremlinului. „Pe acest lucru se va concentra presedintele”, a precizat el.

Marti, Putin a comentat cererea Dumei de Stat de a recunoaste autoproclamatele Republici Populare Donetk si Lugansk, in cadrul unei conferinte de presa care a urmat discutiilor cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Voi porni de la faptul ca trebuie sa facem cu totii totul pentru a rezolva problema Donbasului, ceea ce ar trebui facut, in primul rand, pe baza oportunitatilor oferite de acordurile de la Minsk, care nu au fost implementate pe deplin. Ne asteptam ca partenerii nostri de pe cealalta parte a Atlanticului si din Europa, in primul rand Germania si Franta, sa exercite influenta necesara asupra autoritatilor actuale de la Kiev si sa se gaseasca o solutie”, a mentionat liderul rus.

Mai mult despre:

Comentarii: