Surpriza mare, India a votat impotriva Rusiei in Consiliul de Securitate al ONU in legatura cu Ucraina. Este o premiera

externe

In premiera, India a votat impotriva Rusiei in Consiliul de Securitate al ONU in legatura cu o procedura privind Ucraina. Pana in prezent, New Delhi s-a abtinut in Consiliul de Securitate al ONU cu privire la Ucraina.

Pentru prima data, India a votat miercuri impotriva Rusiei in timpul unui „vot de procedura” in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite privind Ucraina.

Este pentru prima data cand India voteaza impotriva Rusiei pe tema Ucrainei, dupa actiunea militara rusa care a inceput in februarie. Pana acum, New Delhi s-a abtinut in Consiliul de Securitate al ONU in ceea ce priveste Ucraina, scrie Indian Express.

Natiunile occidentale, inclusiv SUA, au impus sanctiuni economice majore si de alta natura Rusiei in urma agresiunii.

India nu a criticat Rusia pentru agresiunea sa impotriva Ucrainei. New Delhi a solicitat in mod repetat partilor rusa si ucraineana sa revina pe calea diplomatiei si a dialogului si, de asemenea, si-a exprimat sprijinul pentru toate eforturile diplomatice de a pune capat conflictului dintre cele doua tari.

In prezent, India este membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru un mandat de doi ani, care se incheie in decembrie.

Citeste si: Rusia anunta ca vrea sa construiasca cu India tancuri, avioane de generatia a 5-a si submarine de ultima generatie

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune pentru a face bilantul conflictului, care dureaza acum sase luni, cu ocazia celei de-a 31-a aniversari a independentei Ucrainei.

La inceputul reuniunii, ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a solicitat un vot de procedura privind participarea presedintelui ucrainean la reuniune prin videoconferinta.

In urma declaratiilor acestuia si ale lui Ferit Hoxha din Albania, Consiliul a extins invitatia adresata lui Zelenski de a participa la reuniune prin videoconferinta, cu un vot de 13 voturi pentru si unul impotriva. Rusia a votat impotriva unei astfel de invitatii, in timp ce China s-a abtinut.

Nebenzia a insistat asupra faptului ca Rusia nu se opune participarii lui Zelenski, dar o astfel de participare trebuie sa fie in persoana. In timpul pandemiei COVID-19, Consiliul a decis sa lucreze in mod virtual, dar astfel de reuniuni au fost informale si, dupa apogeul pandemiei, Consiliul a revenit la regulamentul de procedura provizoriu, a argumentat el.

Reiterand faptul ca obiectia tarii sale se refera in mod specific la participarea presedintelui prin videoconferinta, el a solicitat un vot de procedura cu privire la aceasta chestiune, cu care India si alte 12 tari nu au fost de acord si l-au sustinut pe Zelenski sa se adreseze Consiliului prin videoconferinta.

Hoxha, din Albania, a sustinut ca Ucraina este in razboi, iar situatia din aceasta tara impune ca presedintele sa fie prezent acolo. Din cauza acestei situatii unice, el a sustinut participarea lui Zelenski prin videoconferinta si a indemnat alti membri sa faca acelasi lucru.

Nebenzia a sustinut ca membrii Consiliului s-au pronuntat impotriva respectarii regulilor organului. „Putem intelege logica sustinatorilor occidentali ai Kievului…”, a spus el, exprimandu-si dezamagirea ca alti membri au contribuit la erodarea fundamentului si a practicilor Consiliului.

La scurt timp dupa aceea, Zelenski, in remarcile sale prin intermediul unei videoconferinte, a cerut ca Federatia Rusa sa fie trasa la raspundere pentru crimele sale de agresiune impotriva Ucrainei. „Daca Moscova nu este oprita acum, atunci toti acesti criminali rusi vor ajunge inevitabil in alte tari”, a spus el.

„Pe teritoriul Ucrainei se va decide viitorul lumii”, a adaugat el. „Independenta noastra este securitatea voastra”, a declarat el in fata Consiliului de Securitate al ONU.

Zelenski a afirmat ca Rusia a pus lumea in pragul unei catastrofe nucleare prin transformarea centralei nucleare din Zaporizhzhia intr-o zona de razboi. Centrala are sase reactoare – doar unul singur a explodat la Cernobil – iar Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) trebuie sa preia controlul permanent al situatiei cat mai curand posibil, a spus el.

Presedintele ucrainean a cerut Rusiei sa inceteze „santajul nuclear” si sa se retraga complet de la centrala.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, si-a exprimat profunda ingrijorare cu privire la situatia din interiorul si din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, subliniind ca „luminile de avertizare clipesc”.

Orice actiune care ar putea pune in pericol integritatea fizica, siguranta sau securitatea centralei este inacceptabila, iar orice escaladare suplimentara a situatiei ar putea duce la autodistrugere, a spus el si a cerut ca securitatea centralei sa fie asigurata, ca instalatia sa fie restabilita ca infrastructura pur civila si ca AIEA sa efectueze o misiune la fata locului cat mai curand posibil.

Guterres si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la presupusele incalcari ale dreptului umanitar international.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield, a afirmat ca „obiectivul Rusiei este mai clar ca niciodata: sa dezmembreze Ucraina ca entitate geopolitica si sa o stearga de pe harta lumii”.

„Campaniile sale de dezinformare sunt din ce in ce mai mult folosite ca arme pentru a pregati noi incercari de anexare a teritoriului ucrainean”, a spus ea.

Cu toate acestea, comunitatea internationala nu va recunoaste niciodata incercarea Rusiei de a schimba granitele Ucrainei prin forta, a declarat ea in fata Consiliului de Securitate al ONU.

Trimisul american si-a exprimat ingrijorarea cu privire la „asa-numita operatiune de filtrare” a Moscovei, care presupune deportarea sistematica si fortata a civililor ucraineni in zone indepartate din Federatia Rusa.

Cu aceasta ocazie au mai luat cuvantul trimisii din Franta, Irlanda, Norvegia, Regatul Unit, Gabon, Ghana, Mexic si China, precum si Uniunea Europeana in calitate de observatori.

Ucraina si-a sarbatorit miercuri Ziua Independentei, care a marcat, de asemenea, exact sase luni de la inceputul ofensivei militare a Rusiei impotriva tarii, la 24 februarie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: