Surpriza mare, legea lui Nasui privind rudele securistilor a fost adoptata de Camera Deputatilor. PSD-istii nu au fost atenti

politica

Camera Deputatilor a adoptat tacit, miercuri, propunerea legislativa care instituie registrul public al lucratorilor Securitatii si extinderea dreptului cetatenilor si al presei la informatiile privind legaturile cu fosta Securitate ale persoanelor aflate in anumite demnitati si functii publice prin posibilitatea verificarii calitatii rudelor acestora pana la gradul III.

Termenul de dezbatere si vot pe initiativa legislativa a fost depasit in 29 octombrie si aceasta se considera adoptata in conditiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutie, a anuntat, in plenul Camerei Deputatilor, presedintele interimar al Camerei, Sorin Grindeanu. Proiectul urmeaza sa mearga la Senat pentru dezbatere, care este camera decizionala.

„Pentru a asigura dreptul la accesul la informatii de interes public, orice cetatean roman, precum si presa scrisa si audiovizuala, partidele politice, organizatiile neguvernamentale legal constituite, autoritatile si institutiile publice au dreptul de a fi informate la cerere, in legatura cu existenta sau inexistenta calitatii de lucrator al Securitatii a rudelor de pana la gradul al III-lea ale persoanelor care ocupa urmatoarele demnitati sau functii: presedintele Romaniei, deputat si senator in Parlamentul Romaniei, membru al Parlamentului European, membru al Guvernului, Avocatul Poporului, primar”, prevede proiectul initiat de deputatul USR Claudiu Nasui.

Potrivit proiectului, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va publica pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucratorilor Securitatii, precizeaza Agerpres.

Registrul public permite interogarea dupa nume si, daca este cazul, dupa urmatoarele criterii: functia sau demnitatea pe care o ocupa sau a ocupat-o si legatura de rudenie pana la gradul III cu persoanele care au ocupat sau ocupa demnitatile sau functiile respective, mai prevede proiectul.

Mai mult despre:

Comentarii: