externe

Surpriza neplacuta in direct la Russia 1 TV: „Abia avansam trei centimetri pe zi in Ucraina”. Rusii afla ca nu mai exista „victorii” in Ucraina – Video

Celebra propagandista TV Olga Skabeyeva a avut parte de o surpriza neplacuta in timpul emisiunii sale de la Russia 1, una dintre cele mai urmarite din tara, cand a incercat sa afle detalii despre „victoriile” rusilor trimisi in Ucraina.

„In ce priveste centrele cu populatie, exista unele care pot fi cucerite in perioafa urmatoare? Sau ne contabilizam victoriile dosr in metri si kilometri?”, l-a intrebat Skabeyeva pe un corespondent rus de razboi aflat in Ucraina.

Corespondentul a raspuns vizibil incurcat: „Lasa-mi sa il citez pe un prieten lunetist: ‘Avansam trei centimetri pe zi’. Fara comentarii”.

 

Citeste si: Imagini de la marea batalie din Pavlivka, unde peste 300 de rusi au fost ucisi. Ucrainenii au eliminat o unitate de elita a armatei Rusiei – Video

Imagini filmate din drona cu marea batalie de la Pavlivka, regiunea Donetk, in care au fost ucisi cateva sute de ocupanti rusi au fost date publicitatii de fortele armate ale Ucrainei.

Trupele Rusiei au atacat folosind nu doar infanteria, ci si echipamente grele, inclusiv tancuri. Insa, operatiunea a fost prost planificata, acuza soldatii unei unitati de elita ruse implicate in lupte astfel incat peste 300 de rusi au murit.

Soldatii implicati in batalie, membri ai unei unitati de elita, au publicat o scrisoare de protest in urma pierderilor suferite, despre care afirma ca a fost organizat in mod incompetent, relateaza website-ul Meduza, citat luni de agentia EFE.

”Soldatii brigazii 155 de infanterie marina din Flota Pacificului au trimis o scrisoare guvernatorului din Primorie, Oleg Kojemiako, plangandu-se de actiunile comandamentului, din care au rezultat pierderi mari”, scrie website-ul de opozitie, cu sediul in Letonia.

Respectiva unitate este considerata o forta de asalt de elita, dar cu toate acestea ea a pierdut in acel atac esuat circa 300 de soldati, care au fost ucisi, si jumatate din blindate.

In atacul efectuat la sfarsitul lunii octombrie asupra micii localitati Pavlivka, in apropiere de Donetk, in estul Ucrainei, trupele ruse au fost respinse de cele ucrainene, care au deschis focul asupra lor de pe pozitii mai inalte.

Aceasta relatare este confirmata de aparitia pe retele de socializare a unor postari cu continutul scrisorii si a unor mesaje ale celor care au participat la acea confruntare.

Membrii unitatii mentionate cer guvernatorului din Primorie sa-i solicite comandantului suprem al fortelor armate ruse trimiterea unei comisii independente – adica neasociata Ministerului Apararii – care sa investigheze acel dezastru rezultat in urma organizarii incompetente a atacului incheiat cu o mare infrangere a armatei ruse intr-o singura batalie.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Citeste si: Rusii nu-si mai pot ascunde pierderile. Kilometri intregi de morminte cu soldati rusi, un intreg batalion a fost eliminat in Luhansk: „Cand a inceput totul, ofiterii au fugit imediat” – Video

O inregistrare terifianta cu sute de morminte peste care flutura steaguri ale Rusiei in regiunea Luhansk, controlata de fortele Rusiei, a aparut pe retelele de socializare.

O filmare realizata din masina, arata un foarte lung sir de morminte proaspat sapate peste care se afla coroane si steaguri ale Rusiei. Filmarea a fost realizata in Luhansk.

Publicatia rusa de stiri Verstka, citata de Pravda Ucraina, a auntat ca un batalion de recruti rusi din regiunea Voronej (Rusia) a fost distrus langa satul Makiyivka, districtul Svatove, regiunea Luhansk, de o lovitura ucraineana. Sute de militari rusi au fost ucisi.

Unul dintre supravietuitori, soldatul rus Aledei Agafonov, a povestit pentru Verstka despre pierderile suferite in urma unui atac ucrainean pe linia de contact in apropiere de Makiivka, in regiunea Luhansk. Potrivit soldatului, numarul ocupantilor ucisi ar putea depasi 500.

Potrivit lui Agafonov, comandantul batalionului de recruti, care au fost instruiti in unitatea militara 2079, a promis ca soldatii vor fi adusi la Svatove, unde se vor alatura „apararii teritoriale” la 15 kilometri de linia frontului. Cu toate acestea, in noaptea de 2 noiembrie, intregul batalion a fost dus la linia de contact si i s-a ordonat sa mentina linia de aparare.

„Am fost aruncati in padure si ni s-a ordonat sa sapam transee; aveam doar trei lopeti pentru tot batalionul si nu exista niciun fel de sprijin. Am sapat cat am putut de bine, iar dimineata a inceput atacul [ucrainean]. [Fortele ucrainene au folosit] artilerie, Grad MLRS, mortiere si elicoptere.

Cand a inceput totul, ofiterii au fugit imediat. Intre atacuri, am incercat sa ne adapostim, dar elicopterele ne-au reperat imediat si pur si simplu ne-au ciuruit. Din 570 de persoane, 29 au reusit sa supravietuiasca, alte 12 au fost ranite, iar restul sunt toti morti”, a relatat Agafonov.

Agafonov a mai adaugat ca, inainte de acest incident, cel putin un alt batalion de recruti a fost distrus in aceeasi pozitie.

„Cand fugeam, nu am vazut niciun ofiter; cand ne retrageam, am vazut ca doar soldatii aflati sub contract, voluntarii (pro-rusii din zona Luhansk) se aflau pe linia a treia, iar recrutii erau direct pe linia intai”, a spus el.

Potrivit lui Agafonov, recruti din toata Rusia sunt adusi in zona Svatove pentru a inchide golurile din aparare. In Svatove, unde supravietuitorii batalionului lui Agafonov s-au retras dupa atacul ucrainean, exista „grupuri de 2 pana la 5 persoane” din alte batalioane distruse care „ratacesc” pe acolo. El a declarat ca fortele ucrainene au curatat intregul teritoriu unde au luptat recrutii.

Zlata, sotia unui alt soldat, a confirmat pentru Verstka ca sute de soldati au fost ucisi. „Bineinteles, mai mult de jumatate dintre ei au murit”, a spus ea.

Informatiile culese de Verstka au fost confirmate si de Liudmila Chernykh, sotia unui alt mobilizat, care a reusit sa supravietuiasca.

„El [sotul meu] m-a sunat dimineata de pe numarul altcuiva si mi-a spus ce s-a intamplat, ca au fost lasati sa sape linia de aparare, au fost atacati cu mortiere si au reusit cumva sa ajunga de la Krasnodon la Svatove, unde se ascund. Acum le este frica sa mearga oriunde, le este frica chiar si sa mearga la punctele de control. Comandantii lor i-au abandonat, iar ei nu stiu ce sa faca, ci doar cer ajutor”, a declarat Chernykh.

La 5 noiembrie, rudele mai multor recruti aflati in Ucraina au organizat un protest in apropierea cladirii Procuraturii din Voronej, cerand sa li se spuna adevarul despre soarta membrilor familiilor lor.

„Ei [autoritatile] ne spun ca fiii nostri sunt teferi si nevatamati si chiar isi indeplinesc indatoririle militare. Cum naiba pot fi in siguranta si sanatosi cand toti au fost ucisi acolo?”, a intrebat Oksana Kholodova, mama soldatului Andrei Kholodov.

Anna, sotia unui alt recrutat, a declarat pentru Verstka ca recrutii supravietuitori cer sa fie trimisi acasa. „Sunt bombardati acolo. Nu sunt ofiteri, nu este nimeni acolo… Au fost lasati ca niste pisicute, fara pregatire sau altceva. Iar eu si sotul meu avem o fiica, are doar 18 luni”, a spus Anna.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Burkina Faso suspenda emisia posturilor de radio BBC Africa si VOA din cauza relatarilor privind uciderea a 223 de sateni de catre armata

Burkina Faso a suspendat timp de doua saptamani emisia BBC Africa si Voice of America…

13 ore ago

Flacara olimpica, preluata la Atena de presedintele Comitetului de organizare a JO de vara. Va calatori 12 zile la bordul velierului Belem pana la Marsilia

Jucatorul grec de polo pe apa Ioannis Fountoulis, ultimul dintr-un lung sir de purtatori de…

13 ore ago

Extremistul Ben-Gvir, ministrul israelian al securitatii nationale, ranit usor intr-un accident de masina

Ministrul israelian al securitatii nationale, extremistul Itamar Ben-Gvir, a fost transportat la spital dupa ce…

13 ore ago

Sustinatorii premierului spaniol Sanchez convoaca mitinguri, in timp ce liderii de stanga din strainatate il indeamna sa ramana in functie

Sustinatorii premierului spaniol Pedro Sanchez pregatesc mitinguri pentru a-l indemna sa ramana in functie, dupa…

13 ore ago

Netanyahu spune ca deciziile CPI nu vor afecta actiunile Israelului insa vor crea un precedent periculos

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, vineri, ca orice decizie a Curtii Penale Internationale, care…

13 ore ago