externe

Surpriza, un american zboara cu doi rusi in spatiu intr-o racheta Soiuz in pofida tensiunilor legate de razboiul din Ucraina

O racheta Soiuz cu un echipaj format dintr-un american si doi rusi, in pofida tensiunilor cauzate de razboiul din Ucraina, a decolat miercuri spre Statia Spatiala Internationala (ISS) de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Stabilitatea este buna (…), echipajul se simte bine”, a declarat un comentator NASA dupa decolarea transmisa in direct, in comun, pe site-urile agentiilor spatiale americana si rusa.

Frank Rubio de la NASA si Serghei Prokopiev si Dmitri Petelin de la agentia spatiala rusa Roscosmos se afla la bordul capsulei Soiuz care se indreapta spre ISS.

Rubio este primul astronaut american care va zbura spre ISS la bordul unei rachete rusesti dupa intrarea trupelor militare ruse in Ucraina pe 24 februarie.

Tarile occidentale au adoptat o serie de sanctiuni fara precedent impotriva autoritatilor de la Moscova si relatiile dintre occidentali si Rusia, deja tensionate din 2014, au coborat la un nivel minim. Industria spatiala a fost si ea vizata de sanctiuni, insa spatiul a ramas totusi un domeniu de cooperare intre Rusia si Statele Unite.

Dupa zborul de miercuri, Anna Kikina, sigura cosmonauta rusa aflata in activitate, urmeaza sa ajunga pentru prima data la bordul laboratorului orbital la inceputul lunii octombrie cu ajutorul unei capsule Crew Dragon a companiei americane SpaceX. Ea va deveni cea de-a cincea cosmonauta profesionista rusa care va ajunge pe laboratorul orbital si, totodata, prima femeie care va zbura spre ISS la bordul unui vehicul fabricat de compania miliardarului Elon Musk.

Statia Spatiala Internationala, rodul cooperarii dintre Statele Unite, Canada, Japonia, Agentia Spatiala Europeana (ESA) si Rusia, este impartita in doua segmente: unul american si unul rusesc.

Rusia a pierdut monopolul pe care il detinea de mai multi ani in privinta zborurilor cu echipaje umane spre ISS dupa succesele repurtate de SpaceX, ceea ce se traduce printr-o pierdere de venituri de mai multe milioane de dolari.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Nou scandal de proportii la AUR: candidatul la primaria sectorului 6 si-a dat demisia din partid si afirma ca „AUR e o iluzie dirijata de un Gunoi!”

Desemnat in luna martie de AUR drept candidat la Primaria Sectorului 6, Valentin Florea si-a…

30 de minute ago

Puiul de orca ramas captiv intr-o laguna de langa insula Vancouver este in sfarsit liber

Un pui de orca ramas blocat intr-o laguna de langa insula Vancouver timp de mai…

40 de minute ago

In Voluntari se nasc genii: „Unul dintre primele cuvinte rostite de fiul meu, Zian, a fost «infrastructura»”, se lauda Gabriela Firea – VIDEO

Fostul primar al Bucurestiului, Gabriela Firea, care este actualul candidat al social-democratilor pentru postul de…

O oră ago

Mii de oameni ies pe strazi in orasele din Australia pentru a cere legi mai dure privind violenta impotriva femeilor. In 2024, o femeie a fost ucisa la fiecare patru zile

Violenta impotriva femeilor a devenit o „epidemie” in Australia, a declarat sambata prim-ministrul Anthony Albanese,…

O oră ago

Peste 70 de tornade in SUA. Case distruse si pagube importante in Nebraska si Iowa

70 de tornade au fost inregistrate vineri in Statele Unite, de American Weather Services (NWS),…

2 ore ago