Surse: Dorneanu a incercat sa saboteze validarea referendumului. A fost pus la punct de alti judecatori CCR

politica

Surse din cadrul CCR, citate de g4media.ro, anunta ca presedintele CCR, Valer Dorneanu, a incercat sa amane validarea referendumului pe justitie apeland la Curtea de la Venetia. Dorneanu a fost si judecator raportor in aceasta speta.

Sursele afirma ca Dorneanu a intentionat sesizarea Comisiei de la Venetia cu o serie de intrebari legate de referendumul pe justitie. Dorneanu a renuntat insa la aceasta idee dupa ce ceilalti judecatori i-au atras atentia ca toate nelamuririle sale fusesera deja clarificate de Comisia de la Venetia in opinii anterioare.

Curtea Constitutionala a Romaniei a validat joi rezultatul referendumului national din 26 mai. Totodata au fost respinse si cele cinci contestatii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului.

Pe 12 iunie, judecatorii constitutionali au decis amanarea dezbaterii, dupa ce pe rolul CCR fusese inregistrata o contestatie in care se cerea infirmarea rezultatelor referendumului.

Potrivit art. 146 lit. i) din Constitutie, CCR „vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia”.

De asemenea, art. 46, 47 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, prevede ca plenul CCR decide, cu o majoritate de doua treimi, asupra valabilitatii referendumului.

Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia. Inaintea publicarii in Monitorul Oficial, hotararea se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna.

Pe 3 iunie, Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.

La prima intrebare, privind interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul „da” a fost de 6.459.383, in timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numarul voturilor nule: 403.530.

La intrebarea a doua, referitoare la interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonante, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numarul voturilor nule: 407.088.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: