UPDATE Guvernul NU ia in calcul sa relaxeze noile restrictii. Acestia abia au intrat in vigoare

politica

Surse oficiale citate de hotnews.ro anunta ca Guvernul ia in calcul sa revina asupra deciziei de inchidere a magazinelor la ora 18.00, iar in cazul restaurantelor, salilor de sport sau concertelor restrictiile ar putea fi relaxate daca se va conveni asupra testarii inainte a clientilor.

UPDATE Guvernul anunta ca nu ia in calcul sa relaxeze restrictiile.

„Referitor la informatiile vehiculate in spatiul public referitoare la ‘relaxarea restrictiilor’ adoptate de Guvern, fiind citate surse guvernamentale, facem urmatoarele precizari:

Nu sunt avute in vedere in acest moment, pentru perioada imediat urmatoare, revizuirea / modificarea masurilor adoptate. Mentionam faptul ca aceste masuri sunt raportate la incidenta fiecarei localitati printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de raspandire a virusului la nivelul localitatii.

In ceea ce priveste perspectiva unor masuri de natura a permite desfasurarea unor tipuri de activitati, mentionam ca nu sunt adoptate decizii in acest sens si nu vizeaza perioada imediat urmatoare. La nivel guvernamental se desfasoara consultari si analize referitoare la momentul in care rata de raspandire a virusului la nivel national va fi redusa semnificativ si doar in acest context, intr-un interval de cateva luni de zile, vor putea fi puse in discutie conditiile pentru desfasurarea anumitor tipuri de activitati”.

Orice decizie insa, au precizat surse guvernamentale, depinde de evolutia numarului de cazuri si propunerile care vin de la Ministerul Sanatatii, care insa pana acum a pledat pentru masuri extrem de dure.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, ca 4.075 de romani au participat duminica la protestele privind noile masuri impuse in contextul pandemiei de COVID-19.

„Dreptul de a protesta este un drept castigat cu sange la Revolutia din 1989, in consecinta acest drept trebuie protejat, trebuie incurajat. Nu cred ca ati vazut din partea membrilor Guvernului sau a coalitiei de guvernare mesaje care sa intimideze astfel de activitati. In seara zilei de 28 tarziu, pentru ca unele proteste s-au terminat dimineata, din datele pe care le avem noi in acest moment au fost 24 de proteste in 24 de locatii cu 4.075 de participanti”, a spus Bode, la Parlament.

El a facut apel la respectarea normelor de protectie sanitara.

„Fac un apel catre toti cei care doresc si simt nevoia sa participe la astfel de manifestari: respectati normele de protectie sanitara. Este dreptul vostru sa participati la astfel de proteste, dar nu puteti pune in pericol sanatatea celor din jur pentru ca 1.000 de oameni care participa la proteste intr-o locatie peste cateva ore, fara masca, fara respectarea masurilor de protectie sanitara, vor fi in societate, potential 1.000 de persoane care pot infecta alti oameni nevinovati care respecta masurile de protectie sanitara.

In regula, protestati, dar respectati masurile de protectie sanitara pentru ca efortul este unul extraordinar din partea societatii romanesti, a agentilor economici, din partea tuturor fortelor politice Putere-Opozitie responsabile si pana la urma scopul este unul comun – acela de a reveni la normalitate, iar normalitatea nu se poate obtine numai prin respectarea masurilor de protectie sanitara, pe de-o parte, si continuarea campaniei de imunizare a cetatenilor, lucru de care Guvernul se asigura ca se realizeaza foarte bine si vedeti ca suntem la nivel european pe pozitia a sasea, eram la un moment dat, in ceea ce priveste numarul de persoane imunizate in raport cu populatia tarii”, a spus ministrul de Interne.

El a aratat ca va solicita Politiei si Jandarmeriei sa transmita o situatie privind numarul de persoane amendate in contextul protestelor.

In contextul in care se anunta noi proteste, ministrul a indicat ca numarul fortelor de ordine va fi suplimentat cat va fi necesar pentru asigurarea ordinii si sigurantei.

Mai mult despre:

Comentarii: