Surse: Ministrul Virgil Popescu a fost audiat la DNA, marti, in Dosarul Romarm

news

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost audiat marti de procurorii DNA in Dosarul Romarm, anunta surse oficiale pentru aktual24.ro.

Popescu a fost ministrul al Economiei in monmentul in care au fost achizitionate mastile neconforme.

Sursele au precizat ca joi vor urma noi audieri.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, in perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Tutu, in calitate de director general al Romarm, cu incalcarea dispozitiilor legale, ar fi incheiat cu o asociere de firme din care facea parte si o societate controlata de Alexandru Piturca, in conditii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, doua contracte de achizitie publica ce vizau cumpararea a sapte utilaje neconforme de producere a mastilor de protectie.

„Prin demersurile mentionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciata cu suma de 8.647.584 lei, reprezentand contravaloarea utilajelor mentionate, valoarea materiei prime si ulterior contravaloarea unor piese si servicii conexe (in afara contractului)”, arata anchetatorii.

Intr-un context asemanator, procurorii spun ca, in perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Tutu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentantii societatilor implicate in achizitiile de mai sus introducerea intr-un circuit comercial de livrare masti de protectie neconforme catre Ministerul Apararii Nationale a unui prieten de-al sau fara ca acesta sa desfasoare activitati comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protectie si efectuarea unor plati catre acesta (40% din cota de profit rezultata) sub aparenta unui contract de consultanta.

„In schimbul acestor ‘servicii’, suspectul Gabriel Tutu ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din cadrul MApN si ca ii va determina pe acestia sa incredinteze direct si fara proceduri publice contractele de furnizare, dar si sa efectueze receptia fara problema a produselor respective si sa achite la timp facturile emise in acest sens. In contextul mentionat mai sus, suspectul Tutu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, mentioneaza procurorii anticoruptie.

DNA mai sustine ca Alexandru Piturca ar fi acceptat, in mod direct, conditiile impuse de Gabriel Tutu, in schimbul carora acesta din urma ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra unor functionari din cadrul MApN si ca ii va determina sa incredinteze direct si fara proceduri publice contracte de furnizare produse de protectie impotriva coronavirusului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: