Surse: Sectia Speciala nu va fi desfiintata, ci se transforma: „Asta vor magistratii. Le e o frica teribila de DNA”

news

Alex Costache, jurnalist la TVR specializat pe justitie, anunta ca Sectia Speciala nu va fi desfiintata cu totul, ci va fi transformata intr-un serviciu in cadrul Parchetul General. Guvernul discuta vineri seara un memorandum, intocmit de Ministerul Justitiei, in care se vorbeste despre „desfiintarea” Sectiei Speciale.

Costache afirma ca desfiintarea Sectiei Speciale este o „cacealma”, sustinand ca tocmai magistratii se impotrivesc eliminarii totale a acesteia intrucat le este teama de DNA.

„In zonele rarefiate se stia de ceva vreme ca SIIJ va fi desfiintata. E o chestiune de timp. Daca nu o face noua guvernare, o va face CJUE.

Esential este ce va fi dupa. Or din cate stiu, decizia politica e ca Sectia speciala sa fie “desfiintata” si facuta serviciu sau birou in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti.

Or asta este o cacealma. SIIJ nu va fi astfel desfiintata, ci i se va da alt nume si va fi camuflata bine, undeva in maruntaiele Ministerului Public.

Tot va fi mai bine fata de ce e acum. Cu ocazia restructurarii, actualii procurori SIIJ ar putea fi trimisi de unde au venit, unii cu un sut in fund ca sa astepte pe ghimpi momentul raspunderii de care vor trebui sa dea socoteala. Cei care vor ramane nu vor mai fi de capul lor, ci vor raspunde ierarhic in fata sefului SUPC, care le va putea infirma actele daca fac prostii.

But wait!….Asta e prea putin! Raul ramane, repet, camuflat!

SIIJ devenit serviciu sau birou in cadrul PICCJ va putea trage la raspundere magistratii pentru toate felurile de infractiuni, si coruptie, si abuzuri, si conducere sub influenta alcoolului, si accidente, si mai stiu eu ce.

In plus, asa cum bine a aratat fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, SIIJ, ca va fi sectie, ca va fi serviciu sau birou, are o competenta diabolica care i-ar putea ramane. Orice dosar daca implica si un magistrat trebuie anchetat de SIIJ. Practic, asta inseamna ca poate investiga ancheta pe orcine prin simplul fapt ca un reclamant a formulat o plangere impotriva cuiva si a facut referire si la implicarea (reala, nereala urmeaza sa sa se stabileasca) a unui magistrat.

Or splutiq corecta nu este “desfiintarea” SIIJ, camuflarea ei in cadrul SUPC si pastrarea competentei de a ancheta magistratii indiferent de faptele imputate.

Nu, solutia corecta este desfiintarea SIIJ pe bune si revenirea la formula initiala. Adica, magistratii care comit accidente sau conduc beti sa fie anchetati de SUPC, cei care se fac frate cu interlopii sa fie anchetati de DIICOT, iar cei care iau spaga sa fie luati de DNA, ca orice corupti!

Ei bine, exact asta nu vor magistratii, mai ales judecatorii! Le e o frica teribila de DNA pentru ca acum unii dintre ei iau spagi ca pe vremuri, pe holuri, stiind ca nu are cine sa ii prinda.

Prin urmare, fara pensii speciale si fara favoritisme de genul coruptii sa fie anchetati de DNA, dar magistratii corupti nu!”, anunta Costache intr-o postare pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri seara, in sedinta de Guvern ca propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de desfiintare a Sectiei Speciale este o „propunere corecta”.

„Mi se pare o propunere corecta, de altfel este si in programul de guvernare”, a declarat Orban dupa ce Predoiu a prezentat pe scurt un memorandum prin care solicita desfiintarea Sectiei Speciale.

”S-a creat o structura fara personalitate juridica in cadrul Parchetului General. Contextul in care a fost creata SIIJ a fost unul tensionat, cu o critica foarte severa din partea partenerilor europeni, a atras multe proteste si nemultumiri ale magistratilor. S-a creat o tensiune suplimentara asupra magistratilor pe altele aduse prin alte modificari legislative.

S-au retras recursuri facute de DNA in mari cazuri de coruptie. Au fost deschise o serie de actiuni unor procurori si judecatori care criticau modificarile legislative, s-a constatat ca s-au deschis spete unor persoane care beneficiau de imunitate internationala. S-a creat o categorie de cetateni, a procurorilor SIIJ, care ar putea beneficia de o imunitate totala”, a explicat Predoiu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: