Suspectii de terorism prinsi la Atena ar fi primit bani pentru a viza tinte evreiesti

externe

Autoritatile elene au declarat ca politia continua, miercuri, cautarile in Atena si in alte parti ale tarii, dupa arestarea a doi suspecti acuzati ca planuiau un atac la un centru evreiesc dintr-o zona aglomerata din centrul orasului, potrivit Ekathimerini.

Cei doi barbati, de origine pakistaneza, dar in continuare neidentificati, au fost acuzati marti de terorism, in timp ce un al treilea barbat despre care se crede ca se afla in Iran a fost acuzat in lipsa.

Rabinul Mendel Hendel, care conduce centrul evreiesc Chabad, a spus ca a aflat despre atacul planificat la stiri. „Multumim lui Dumnezeu ca suntem in siguranta. Suntem recunoscatori ca acest act de terorism a fost prevenit”, a spus Hendel intr-o declaratie trimisa prin e-mail Associated Press.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marti seara ca agentia de informatii a tarii sale, Mossad, a ajutat Grecia sa previna atacul terorist. O declaratie din biroul sau a sustinut ca atacatorii aveau legaturi cu Iranul.

Autoritatile elene investigheaza daca au fost planificate alte atacuri asupra unor tinte evreiesti din Atena. Arestarile au fost anuntate inaintea sarbatorii evreiesti de Paste din 5-13 aprilie.

Ministrul ordinii publice, Takis Theodorikakos, a spus ca este probabil ca celor doi suspecti li s-au oferit bani pentru a comite atacul. „Din probele pe care le-am obtinut, motivatia pare sa fie financiara. Organizatorul cu care s-au consultat a fost un conational din Iran”, a declarat Theodorikakos pentru televiziunea privata Antenna.

Comunitatea Evreiasca din Atena a trimis o scrisoare de multumire ministrului. „Un atac terorist a fost prevenit impotriva tintelor evreiesti intr-o zona aglomerata din centrul istoric al Atenei”, a spus comunitatea intr-un comunicat.

„Datorita muncii metodice si interventiei in timp util a fortelor de securitate, zeci de vieti umane au fost salvate.”

Cei doi suspecti urmeaza sa fie prezentati vineri in fata procurorului.

Comunitatea evreiasca din Grecia este una dintre cele mai vechi din Europa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: