externe

Sustinut de Rusia, Lukasenko zdrobeste renasterea Belarusului. I-a ordonat ministrului de Interne sa puna capat protestelor

Presedintele Belarusului Alexandr Lukasenko a declarat miercuri ca i-a ordonat ministrului de Interne sa puna capat protestelor din capitala Minsk, relateaza agentia Belta citata de Reuters.

Lukasenko a anuntat de asemenea ca angajatii televiziunii publice care au intrat in greva in semn de solidaritate cu protestatarii nu se vor putea intoarce la locurile de munca si ca a ordonat inasprirea controalelor la granita pentru a impiedica intrarea in tara a „luptatorilor si armelor”, potrivit agentiei Belta.

​Un protestatar care era spitalizat dupa ce fusese impuscat de fortele de ordine din Belarus a murit miercuri, au afirmat rudele barbatului pentru site-ul independent Tut.by. Protestatarul, identificat drept Ghennadi Ciutov, in varsta de 43 de ani, a decedat in Spitalul Militar din Minsk, dupa ce fusese ranit la cap.

Este vorba de al treilea deces inregistrat de la inceperea protestelor fata de rezultatul scrutinului prezidential din Belarus.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat miercuri ca nu este nevoie de mediere externa in ceea ce priveste protestele din Belarus si a acuzat puterile straine ca folosesc criza sa intervina in Belarus, relateaza agentiile TASS si Interfax citate de Reuters.

Lavrov a declarat ca declaratiile tarilor membre ale Uniunii Europene sunt motivate de geopolitica si ca spera ca opozitia din Belarus este pregatita sa intre in discutii cu autoritatile.

Kremlinul a anuntat de asemenea miercuri ca nu considera ca Belarusul are nevoie de ajutor militar rusesc sau de alta natura datorita protestelor ce dureaza de 10 zile, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, a acuzat in cadrul unei conferinte de presa ca puteri straine pe care nu le-a numit intervin in Belarus si a afirmat ca asemenea imixtiuni sunt inacceptabile. Acesta a adaugat ca situatia din Belarus reprezinta o problema interna care trebuie rezolvata intern.

Lidera opozitiei, Svetlana Tihanovskaia, a indemnat miercuri liderii Uniunii Europene sa nu recunoasca alegerile din Belarus pe care le-a catalogat drept „frauduloase”, afirmand ca presedintele Alexandr Lukasenko si-a pierdut toata legitimitatea.

„Va indemn sa nu recunoasteti aceste alegeri frauduloase”, a afirmat aceasta in cadrul unei inregistrari video, adaugand ca „Lukasenko si-a pierdut toata legitimitatea in ochii natiunii noastre si a lumii”.

Presedintele Belarusului incearca sa calmeze protestele si valul de greve care reprezinta cea mai mare provocare la adresa conducerii tarii in fruntea careia se afla de 26 de ani si neaga fraudarea alegerilor.

Uniunea Europeana a anuntat ca pregateste sanctiuni impotriva oficialilor din Belarus responsabili de suprimarea violenta a protestelor si fraudarea scrutinului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

11 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

11 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

11 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

2 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

12 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

12 ore ago