Taiwan: O delegatie informala a SUA va efectua o vizita dupa alegeri

externe

Taiwan, China, agresiune, avioana, nave de razboi

O delegatie neoficiala formata din doi fosti inalti oficiali americani este asteptata duminica in Taiwan, la o zi dupa ce Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la putere, a castigat alegerile prezidentiale, relateaza Deutsche Welle.

Institutul American din Taiwan (AIT), care serveste ca ambasada de facto a SUA la Taipei in absenta legaturilor diplomatice oficiale, a declarat ca delegatia va include fostul consilier pentru securitate nationala Stephen Hadley si fostul secretar de stat adjunct James Steinberg.

„Asa cum am facut-o anterior in urma unor alegeri prezidentiale din Taiwan, guvernul SUA a cerut fostilor inalti oficiali sa calatoreasca in Taiwan in calitate privata”, a precizat AIT.

„Pe 15 ianuarie, acestia se vor intalni cu o serie de personalitati politice de prim rang si vor transmite felicitari din partea poporului american catre Taiwan pentru succesul alegerilor, sprijin pentru prosperitatea si cresterea continua a Taiwanului si interesul nostru de lunga durata pentru pacea si stabilitatea intre cele doua maluri ale stramtorii”, se mai precizeaza in comunicatul AIT.

Este posibil ca aceasta miscare sa irite Beijingul, care considera insula ca facand parte din China si a promis sa preia din nou controlul asupra insulei autonome, cu forta daca este necesar. Vizite similare din trecut au determinat China sa organizeze exercitii militare in semn de protest.

Victoria electorala a lui Lai, care marcheaza o continuare a guvernarii DPP dupa doua mandate ale predecesoarei sale Tsai Ing-wen, a fost vazuta ca o respingere a incercarilor Chinei de a influenta votul in favoarea unor partide mai pro-Beijing.

Beijingul l-a numit anterior pe Lai separatist periculos.

Ministerul taiwanez de Externe a cerut Beijingului sa accepte rezultatul dupa ce alegatorii i-au acordat lui Lai o majoritate confortabila.

„Ministerul Afacerilor Externe face apel la autoritatile de la Beijing sa respecte rezultatele alegerilor, sa infrunte realitatea si sa renunte la suprimarea Taiwanului pentru ca interactiunile pozitive dintre cele doua maluri ale stramtorii sa revina pe calea cea buna”, a precizat acesta.

Cu toate acestea, Beijingul a declarat ca victoria lui Lai nu va impiedica „tendinta inevitabila de reunificare a Chinei”.

China a condamnat, de asemenea, declaratia de felicitare a secretarului de stat american Antony Blinken pentru victoria lui Lai, numind-o un „semnal grav”.

„China s-a opus intotdeauna cu fermitate oricarei forme de schimburi oficiale intre Statele Unite si Taiwan si se opune cu hotarare amestecului Statelor Unite in afacerile Taiwanului sub orice forma si sub orice pretext”, a declarat Ministerul chinez de Externe.

China este principalul partener comercial al Taiwanului, iar Lai, in varsta de 64 de ani, a declarat ca doreste sa colaboreze cu Beijingul pentru a mentine pacea si stabilitatea in regiune.

Dar el a promis ca nu se va lasa invins de agresiunea chineza, afirmand: „Suntem hotarati sa protejam Taiwanul de amenintarile si intimidarile continue din partea Chinei”.

Partidul Comunist Chinez a devenit mai agresiv in pozitia sa fata de Taiwan de cand DPP a ajuns la putere.

Manevrele militare, incluzand atat nave cat si avioane chinezesti, in jurul insulei au devenit ceva obisnuit.

Tensiunile crescande au starnit ingrijorarea cu privire la perspectiva unui razboi total in stramtoarea Taiwan, care ar avea un impact global.

In mod oficial, SUA nu recunosc independenta Taiwanului. Cu toate acestea, in timp ce Washingtonul urmeaza politica „O singura China”, care recunoaste Beijingul ca fiind singurul guvern al Chinei, SUA acorda un sprijin militar major Taiwanului si se opune incercarii Beijingului de a-si impune controlul.

Acest lucru ar putea duce la implicarea Washingtonului in conflict in cazul in care Beijingul decide sa incerce o preluare militara a insulei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: