externe

Taiwanul si-a ridicat flota de razboi in aer dupa ce China a trimis 27 de avioane in zona taiwaneza de aparare aeriana. 22 dintre acestea au trecut linia mediana

Taiwanul a trimis miercuri avioane cu reactie pentru a indeparta 27 de avioane chinezesti in zona sa de aparare aeriana, a anuntat Ministerul Apararii de pe insula, adaugand ca 22 dintre acestea au trecut linia mediana care separa insula autoguvernata de China, pe fondul cresterii tensiunilor, informeaza Reuters.

China si-a manifestat indignarea fata de vizita la cel mai inalt nivel din ultimii 25 de ani a presedintelui Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, pe insula, printr-o serie de exercitii militare in jurul Taiwanului, prin convocarea ambasadorului american la Beijing si prin oprirea mai multor importuri agricole din insula.

In cea mai recenta crestere a tensiunilor in sensibila stramtoare Taiwan, Taiwanul a declarat ca a trimis avioane si a desfasurat sisteme de rachete pentru a „monitoriza” activitatile chinezesti in zona sa de identificare a apararii aeriene, sau ADIZ.

Taiwanul, pe care China il revendica ca teritoriu propriu, s-a plans in ultimii ani de misiunile repetate ale fortelor aeriene chineze in apropierea insulei guvernate democratic, adesea in partea de sud-vest a ADIZ.

Cea mai recenta misiune chineza a inclus 16 avioane de lupta chinezesti Su-30 si alte 11 avioane, a declarat Ministerul Apararii din Taiwan.

O sursa familiarizata cu planificarea securitatii Taiwanului a declarat pentru Reuters ca cele 22 de avioane care au traversat linia mediana nu au zburat prea departe in zona tampon neoficiala. Avioanele niciuneia dintre cele doua parti nu traverseaza in mod normal linia mediana.

La inceputul zilei de miercuri, Taiwanul a declarat ca unele dintre exercitiile militare planificate de China pentru aceasta saptamana vor avea loc in interiorul teritoriului maritim si aerian de 12 mile marine al Taiwanului, o miscare fara precedent pe care un oficial de rang inalt din domeniul apararii a descris-o ca fiind „echivalenta cu o blocada maritima si aeriana a Taiwanului”.

Citeste si: Analiza BBC: „Este fara precedent ce face China acum. Situatia in regiunea Taiwanului are potentialul de a se transforma intr-o criza la scara larga”

China a intensificat presiunile militare si politice pentru a incerca sa forteze insula sa accepte conducerea chineza. Taiwanul respinge pretentiile Chinei asupra insulei si promite sa se apere.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

12 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago