externe

Talibanii au capturat si peste 100 de elicoptere fabricate in Rusia. Elicopterele, mult mai usor de intretinut decat Black Hawk

Talibanii au capturat peste 100 de elicoptere fabricate in Rusia, anunta seful unei firme exportatoare de arme din Rusia. 

Potrivit The Guardian, cand talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, acestia au intrat in posesia a cel putin 100 de elicoptere Mi-17, elicopter de transport fabricat in Federatia Rusa. Aparatele au fost achizitionate de guvernul american pentru fortele armate afgane, deoarece erau mai ieftine si mai usor de pilotat decat elicopterele UH-60 Black Hawk, fabricate in SUA.

Un raport din iulie al inspectorului general special al SUA pentru reconstructia Afganistanului (Sigar) spunea ca armata afgana are 56 de elicoptere Mi-17, dintre care doar 32 erau utilizabile si se aflau tara. Astfel, estimarea sefului rus privind numarul de elicoptere fabricate in Rusia aflate in Afganistan este mult mai mare decat inventarul raportat.

„Flota de elicoptere de acolo este mare – mai mult de 100 de elicoptere Mi-17 de diferite tipuri”, a spus Alexander Mikheev, seful companiei ruse de stat Rosoboronexporter.

De asemenea, acesta a mai amintit ca elicopterele au nevoie de reparatii: „desigur, aceasta flota necesita reparatii, intretinere si aprovizionare cu piese de schimb. O mare parte din flota ar putea fi deja nefunctionala”.

In acest moment, nu este clar cate dintre aceste elicoptere sunt acum capabile sa zboare. La inceputul acestei luni au aparut inregistrari video cu luptatori talibani care zboara cu un Mi-17, dar nu exista inca semnale ca talibanii desfasoara elicoptere in operatiuni de lupta.

In ultimii ani, SUA trecusera la furnizarea de Black Hawk in Afganistan, in parte din cauza restrictiilor privind colaborarea cu producatorii de arme si exportatorii rusi de Mi-17. Dar mult mai putine echipaje afgane fusesera instruite pentru a intretine aparatele.

Timp de ani de zile, flota de Mi-17 a constituit coloana vertebrala a fortelor aeriene afgane, lucrand in mod regulat pentru a transporta trupe, a livra munitie si a evacua ranitii. SUA au inceput sa achizitioneze elicoptere Mi-17 in 2005, cumparand cel putin 50 de la exportatorul de stat rus, inainte ca planurile de a cumpara inca 30 de elicoptere sa se loveasca de opozitia Congresului in 2013.

Pentagonul facuse presiuni pentru ca afacerea sa fie aprobata. „Il folosesc de ani de zile”, a declarat secretarul apararii de atunci, Chuck Hagel, in cadrul unei marturii in Camera Deputatilor in aprilie 2013, a relatat Washington Post. „Usor de intretinut, nesofisticat. Il putem obtine destul de repede. Acesta este cel pe care il vor”.

In timp ce afganii au fost din ce in ce mai mult capabili sa se ocupe de intretinerea aeronavelor, relativ simple, obtinerea de piese de schimb pe fondul relatiilor reci dintre Moscova si Washington a devenit o problema.

„De indata ce personalul de intretinere inceteaza sa mai lucreze, echipamentul, conform standardelor rusesti, devine nepracticabil de zbor”, a declarat Mikheev.

In timp ce talibanii se apropiau de Kabul, zeci de piloti afgani au fugit cu avioane si elicoptere militare peste granita, in Uzbekistan. Intr-o declaratie a guvernului din Uzbekistan se arata ca 46 de aeronave afgane, inclusiv 24 de elicoptere, au fost fortate sa aterizeze in tara din Asia Centrala. Analiza fotografiilor din satelit ale aeronavei arata ca 19 par a fi Mi-17 si noua sunt Black Hawk.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Se intampla si la case mai mari: Italia nu a reusit sa stranga niciun ban din taxa pe banci, care urma sa amendeze veniturile excesive ale acestora

Italia nu a colectat pana acum venituri din contestata taxa pe profiturile excesive ale bancilor…

21 de minute ago

Presedintele libertarian Javier Milei face minuni in Argentina: inflatia in aceasta tara a scazut de la 300% la doar 11% in doar cateva luni

Argentina a fost, de-a lungul timpului, o tara cu guverne falimentare, colapsuri economice si incapacitate…

3 ore ago

Avertisment socant al unui consilier al liderului suprem iranian Khamenei: „Iranul va construi bomba atomica daca se va simti amenintat”

Iranul va trebui sa isi "schimbe" doctrina nucleara daca existenta sa este amenintata de Israel,…

50 de minute ago

O noua „reusita” a guvernului Ciolacu: salile de pacanele, inchise la sate, se redeschid in orase

Salile de pacanele din localitatile mici au inceput sa se inchida rand pe rand, conformandu-se…

2 ore ago

Imagini nerecomandate cardiacilor: turisti chinezi, blocati timp de o ora pe marginea unei stanci abrupte, din cauza supraaglomeratiei – VIDEO

Muntele Everest nu este singurul varf din lume care se confrunta cu supraaglomerarea. La inceputul…

2 ore ago