Talibanii au interzis limba engleza in scoli: „Plan de invatamant islamic, in acord cu valorile noastre islamice, nationale si istorice”

externe

Talibanii au decis sa interzica predarea limbii engleze in scoli, anunta un corespondent de presa aflat la Kabul. Recent, talibanii au interzis si clasele mixte, in care elevi si eleve asista impreuna la cursuri.

„Unii studenti din Afganistan mi-au spus ca talibanii au interzis invatarea limbii engleze. Institutele de limba engleza sunt inchise. Ministrul taliban al invatamantului superior a declarat, de asemenea, ieri, ca unele materii vor fi eliminate din programa scolara”, a anuntat jurnalistul.

Ministrul interimar pentru invatamant superior al guvernului taliban a anuntat acum doua saptamani ca femeile din Afganistan vor putea studia la universitate, dar nu in clase mixte.

Afganele „isi vor putea continua studiile superioare in acord cu saria (legea islamica) in securitate, fara ca femeile si barbatii sa fie amestecati”, a anuntat  ministrul interimar, Abdul Baqi Hazzani, in cadrul unei reuniuni a adunarii traditionale, numita Loya Jirga.

Talibanii vor sa creeze „un plan de invatamant islamic si rezonabil, in acord cu valorile noastre islamice, nationale si istorice, dar si care sa fie capabil sa rivalizeze cu celelalte tari”, a precizat el.

Fetele si baietii vor fi de asemenea separati in scolile primare si in licee, lucru care era deja raspandit in tara, inca extrem de conservatoare.

Nicio femeie nu a fost prezenta la reuniunea care a avut loc la Kabul in prezenta si a altor oficiali talibani.

„Ministerul pentru Invatamant Superior al talibanilor nu a consultat decat profesori si elevi de sex masculin in legatura cu subiectul reluarii cursurilor la universitate”, si-a exprimat regretul pe Twitter o conferentiara angajata de o universitate din capitala.

Potrivit femeii, acest lucru arata „impiedicarea sistematica a participarii femeilor la luarea deciziilor” si „o prapastie intre promisiunile talibanilor si actiunile lor”.

In ultimii 20 de ani, tot mai multe femei au intrat la universitate, in clase mixte, dar cu cursuri sustinute doar de barbati.

La sfarsitul anilor ’90, talibanii au exclus femeile din sfera publica, distractii precum ridicarea de zmeie sau mersul la cinema au fost interzise, si au fost introduse pedepse brutale – cum ar fi lapidarea pentru persoanele acuzate de adulter.

Talibanii nu au anuntat inca noul guvern, afirmand ca asteapta mai intai incheierea retragerii trupelor straine.

Mai mult despre:

Comentarii: