Talibanii au permis fetelor afgane sa dea examenele de absolvire a liceului

externe

Ministerul taliban al educatiei a permis tinerelor afgane sa sustina, miercuri, examenele de absolvire a liceului, chiar daca li s-a interzis accesul in scoli de anul trecut, potrivit AP.

Conform unor documente ale departamentului de educatie din Kabul, decizia s-a aplicat in 31 din cele 34 de provincii ale Afganistanului. Cele trei provincii excluse – Kandahar, Helmand si Nimroz – au un orar diferit pentru anul scolar, iar examenele de absolvire a liceului au loc de obicei acolo mai tarziu.

Ministerul Educatie nu a dat informatii despre examen sau despre numarul de elevi care l-au sustinut.

Talibanii au revenit la putere in august 2021, cand fortele SUA si NATO se aflau in ultimele saptamani ale retragerii lor din tara dupa 20 de ani de razboi. In ciuda faptului ca au promis initial o guvernare mai moderata si drepturi femeilor si minoritatilor, ei au restrans drepturile si libertatile si au implementat pe scara larga interpretarea dura a legii islamice Sharia.

Ei au interzis accesul fetelor la gimnaziu si liceu, au interzis femeilor sa aiba locuri de munca si le-au ordonat sa poarte in public haine care sa le acopere din cap pana in picioare. Femeilor li se interzice, de asemenea, accesul in parcuri, sali de sport si parcuri de distractie.

Femeilor nu li s-a refuzat insa accesul la universitati, iar implicatia ultimei evolutii este ca fetele afgane care obtin o diploma de liceu dupa examenul de miercuri ar putea aplica la universitati.

O directoare de liceu din Kabul a spus ca a fost informata ca fetele din clasa a XII-a vor avea la dispozitie doar o zi pentru a sustine examene la 14 materii, cu cate 10 intrebari la fiecare materie. Directorul, care a vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor, a spus ca majoritatea elevelor nu aveau manuale.

„Nu are sens sa dea examenul”, a spus ea.

Fetele care nu au putut participa sau cele care vor pica examenul de miercuri vor avea voie sa reia testul la jumatatea lunii martie, dupa vacanta de iarna.

Tratamentul femeilor si fetelor in Afganistan a fost criticat puternic. La inceputul acestei luni, o echipa de experti ai ONU a declarat ca aceasta ar putea constitui o crima impotriva umanitatii si ar trebui investigata si urmarita penal conform dreptului international, o acuzatie respinsa de talibani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: