Talibanii interzic contraceptivele spunand ca fac parte dintr-o „conspiratie occidentala pentru a controla populatia musulmana”

externe

Talibanii au oprit vanzarea de contraceptive in doua dintre principalele orase ale Afganistanului, sustinand ca utilizarea lor de catre femei este o conspiratie occidentala pentru a controla populatia musulmana, potrivit The Guardian.

Potrivit publicatiei, talibanii mergeau din usa in usa, amenintand moasele si ordonand farmaciilor sa arunce toate medicamentele si dispozitivele contraceptive.

„Au venit de doua ori inarmati in magazinul meu si m-au amenintat sa nu tin pastilele contraceptive de vanzare. Ei verifica in mod regulat fiecare farmacie din Kabul si am incetat sa mai vindem produsele”, a spus un proprietar de farmacie din oras.

O moasa a spus ca a fost amenintata de mai multe ori si ca un comandant taliban i-a spus: „Nu ai voie sa iesi afara si sa promovezi conceptul occidental de control al populatiei si aceasta este o munca inutila”.

Alti farmacisti din Kabul si Mazar-i-Sharif au confirmat ca li s-a ordonat sa nu depoziteze niciun medicament contraceptiv.

„De la inceputul acestei luni, nu mai avem voie sa pastram in farmacie articole precum pilulele anticonceptionale si injectiile cu Depo-Provera si ne este prea frica sa vindem stocurile existente”, a spus un alt proprietar din Kabul.

Acesta este cel mai recent atac la adresa drepturilor femeilor din partea talibanilor care, de la venirea la putere in august 2021, le-au interzis fetelor si femeilor accesul la invatamantul superior, au fortat femeile sa-si paraseasca locurile de munca si le-au restrans posibilitatea de a parasi casele.

Restrictionarea contraceptivelor va fi o lovitura semnificativa intr-o tara cu un sistem de sanatate deja fragil.

Una din 14 femei afgane moare din cauza problemelor legate de sarcina si este una dintre cele mai periculoase tari din lume pentru a naste.

Ministerul Taliban al Sanatatii Publice din Kabul nu a emis nicio declaratie oficiala pe aceasta tema, iar reprezentantul UNFPA in Afganistan nu a raspuns solicitarilor de comentarii.

Luptatorii talibani care patruleaza pe strazile din Kabul au declarat surselor ca „utilizarea contraceptivelor si planificarea familiala sunt o agenda occidentala”.

Pentru Zainab, in varsta de 17 ani, care s-a casatorit in urma cu doi ani in orasul Mazar-i-Sharif, interzicerea contraceptivelor a fost un soc. Zainab are deja o fiica de 18 luni.

„Foloseam in secret contraceptive pentru a evita o sarcina imediata. Vreau sa-mi cresc bine fiica cu facilitati de sanatate si educatie adecvate, dar mi-a spulberat visele cand moasa m-a informat saptamana trecuta ca nu imi mai poate da pastile si injectii contraceptive”, a spus ea.

„Am abandonat studiile pentru a ma casatori si nu vreau ca soarta fiicei mele sa fie la fel cu a mea. Vreau un viitor diferit pentru fiica mea. Ultima speranta de a-mi planifica viata s-a incheiat”, a spus Zainab.

Shabnam Nasimi, un activist social de origine afgana din Marea Britanie, a declarat: „Controlul talibanilor nu numai asupra dreptului uman la munca si la studiu al femeilor, ci si asupra corpului lor, este scandalos. Este un drept fundamental al omului sa aiba acces la servicii de planificare familiala si contraceptie fara constrangere. O astfel de autonomie este o componenta esentiala a drepturilor femeilor, cum ar fi dreptul la nediscriminare, viata, sanatate sexuala, sanatatea reproducerii si alte drepturi fundamentale ale omului.”

O alta moasa, care a fugit din Kabul dupa amenintarile cu moartea din partea talibanilor, este in contact zilnic cu colegii ei care au ramas. „Interzicerea contraceptivelor ar afecta drastic situatia deja deteriorata a sanatatii reproductive din tara”, a spus ea. „Ma tem ca vom pierde tot ce am castigat in ultimul deceniu.”

Chiar inainte de venirea talibanilor la putere, un raport din 2021 al Human Rights Watch a spus ca nici cele mai de baza informatii despre sanatatea materna si planificarea familiala nu erau disponibile pentru majoritatea femeilor afgane.

„A aparut o imagine a unui sistem care este din ce in ce mai inaccesibil pentru aproximativ 61% pana la 72% dintre femeile afgane care traiesc in saracie si unul in care femeile au adesea mai multi copii decat isi doresc din cauza lipsei de acces la contraceptia moderna; se confrunta cu sarcini riscante din cauza lipsei de ingrijire; si se supun unor proceduri care ar putea fi facute in siguranta, cu acces si capacitatea de a utiliza tehnici mai moderne”, a relevat raportul.

Activistii le-au cerut talibanilor sa respecte acordurile internationale care stabilesc accesul universal la ingrijirea sanatatii sexuale si reproductive.

„Accesul la contraceptie si dreptul la planificare familiala nu este doar o chestiune de drepturi ale omului; este, de asemenea, esential pentru imputernicirea femeilor si pentru scoaterea unei tari din saracie”, a spus Nasimi.

„Este bine stabilit ca Coranul nu interzice utilizarea contraceptiei si nici nu interzice cuplurilor sa aiba control asupra sarcinilor lor sau asupra numarului de copii pe care doresc sa aiba. Talibanii nu au dreptul sa restrictioneze accesul la contraceptie pe baza propriei interpretari a islamului.”

Coranul sprijina femeile care au un decalaj intre sarcini pentru a-si creste copiii.

Cu toate acestea, Ustad Faridoon, un oficial taliban cu sediul in Kandahar, a declarat pentru Guardian ca nu sprijina o interdictie totala.

„Utilizarea contraceptivelor este uneori necesara din punct de vedere medical pentru sanatatea mamei. In Sharia este permisa utilizarea metodelor contraceptive daca exista un risc pentru viata mamei. Prin urmare, interzicerea completa a contraceptivelor nu este corecta.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: