Talibanii interzic prezenta femeilor in Guvern: „Barbatii si femeile nu pot lucra impreuna. Asta este clar. Am luptat timp de aproape 40 de ani pentru a introduce Sharia”

externe

Femeile afgane nu ar trebui sa aiba voie sa lucreze alaturi de barbati, a declarat pentru Reuters un reprezentant al talibanilor.

Implementarea unei astfel de pozitii ar insemna ca femeile ar avea interdictie sa lucreze in institutii guvernamentale, banci, institutii media si alte domenii.

Waheedullah Hashimi, un apropiat al conducerii talibane, a spus ca miscarea va implementa pe deplin propria versiune a legii islamice (sharia), in ciuda presiunii comunitatii internationale de a li se asigura femeilor dreptul de a lucra acolo unde isi doresc.

De cand au ajuns la putere luna trecuta, talibanii au spus ca femeile vor avea voie sa lucreze si sa studieze in limitele stabilite de sharia.

Insa exista mari incertitudini in legatura cu efectele practice pe care le-ar avea acest lucru asupra capacitatii lor de a-si mentine posturile. Cand talibanii s-au aflat la putere in Afganistan intre 1996 si 2001, femeile nu aveau acces la locuri de munca si educatie.

Chestiunea este extrem de importanta pentru comunitatea internationala si ar putea afecta valoarea ajutorului care este oferit Afganistanului, tara aflata intr-o criza economica.

„Am luptat timp de aproape 40 de ani pentru a introduce sistemul de legi sharia in Afganistan. Sharia nu le permite barbatilor si femeilor sa fie impreuna sub acelasi acoperis”, a declarat Hashimi in interviul pentru Reuters.

„Barbatii si femeile nu pot lucra impreuna. Asta este clar. Femeile nu au voie sa vina in birourile noastre si sa lucreze in ministerele noastre”, a spus el.

Nu se stie cat de mult reflecta comentariile lui Hashimi politicile noului guvern, desi par sa fie mai radicale decat comentariile publice facute de unii oficiali, precizeaza Reuters, citata de Agerpres.

In zilele de dupa ce talibanii au preluat controlul la Kabul, purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat presei ca femeile sunt o parte importanta a comunitatii si ca ele vor lucra „in diferite sectoare”.

El a inclus si femeile in apelul prin care functionarii guvernamentali erau chemati sa revina la serviciu.

Mai mult despre:

Comentarii: