Talibanii sarbatoresc a doua aniversare a cuceririi Kabulului: „Nimeni nu poate controla mandra natiune afgana”

externe

Talibanii sarbatoresc „cucerirea” capitalei Afganistanului la a doua aniversare de la revenirea lor la putere si promit, intr-un comunicat difuzat de autoritati, sa reziste oricarei amenintari la adresa independentei tarii, relateaza agentia italiana ANSA.

„Cucerirea Kabulului a dovedit inca o data ca nimeni nu poate controla mandra natiune afgana si ca nu-si poate asigura permanenta in aceasta tara”, se arata intr-un comunicat guvernamental, adaugand ca „niciun invadator nu va fi lasat sa ameninte independenta si libertatea Afganistanului”.

In aceeasi zi, un grup de 30 de experti ONU a facut apel la comunitatea internationala sa se angajeze sa sprijine poporul afgan, care traieste o criza umanitara foarte grava. Se estimeaza ca 16 milioane de copii nu primesc alimente de baza sau asistenta medicala, iar aproape 30 de milioane de afgani, un record istoric, au nevoie de asistenta.

Recesiunea economica, au subliniat expertii, incurajeaza practicile discriminatorii, opresive si violente, cum ar fi casatoria fortata si a copiilor, abuzul si exploatarea economica si sexuala, vanzarea de copii si de organe, munca fortata a copiilor si traficul de persoane. „Politicile impuse poporului afgan au dus la suprimarea continua, sistematica si socanta a unei multitudini de drepturi ale omului, inclusiv a drepturilor la educatie, la munca si la libertatile de exprimare, de intrunire si de asociere”.

Expertii s-au pronuntat pe baza unor „rapoarte consistente si credibile privind executii sumare, disparitii fortate, detentii arbitrare si tortura”. „Cei mai afectati sunt femeile si fetele, minoritatile etnice, religioase si alte minoritati, persoanele cu dizabilitati, persoanele Lgbt+. De asemenea, aparatorii drepturilor omului si alti actori ai societatii civile, jurnalisti, artisti, educatori si fosti oficiali guvernamentali si de securitate.”

„Femeile au fost chiar private de posibilitatea de a-si gasi alinarea in unele dintre spatiile lor, cum ar fi saloanele de infrumusetare frecventate si conduse de femei, carora li s-a ordonat recent sa isi inchida portile”, au explicat expertii.

In plus, autoritatile au introdus utilizarea unor pedepse crude si nedemne, precum lapidarea, biciuirea si ingroparea sub un zid, incalcand astfel standardele internationale privind drepturile omului, au spus ei, adaugand ca ideea unui taliban „reformat” s-a dovedit a fi gresita.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: