Talibanizarea Pakistanului. Dupa ce i-a sponzorizat pe talibani, Islamabadul se teme acum ca jihadistii vor dori sa-si faca emirate si in Pakistan

analize

Publicatia Dawn din Pakistan scrie cu ingrijorare despre pericolul „talibanizarii Pakistanului” dupa victoria talibanilor din Afganistanul vecin. Pakistanul a sustinut puternic gruparea talibana jihadista din statul vecin, fiind principalul sponsor al acesteia.

„Pe masura ce talibanii afgani isi consolideaza controlul asupra puterii, au aparut intrebari legitime cu privire la modul in care cucerirea Kabulului de catre aceasta miscare va avea un impact asupra gruparilor jihadiste din Pakistan. La urma urmei, talibanii au o serie de tovarasi de drum ideologici in aceasta tara, inclusiv grupari jihadiste si sectare, care se bucura nespus de victoria grupului afgan.

Un incident recent petrecut in capitala (Islamabad) ilustreaza faptul ca aceasta increngatura trebuie supravegheata indeaproape de catre aparatul de securitate pentru a preveni talibanizarea in Pakistan. Steaguri albe ale talibanilor afgani au fost ridicate recent de pe Jamia Hafsa – un seminar asociat cu infamul Lal Masjid din Islamabad si cu clericii sai militanti. Administratia madresei sustine ca ‘unii studenti’ s-au aflat in spatele acestei actiuni; bannerele au fost date jos in aceeasi zi.

Desi incidentul de la Islamabad ar putea fi minor in comparatie cu jocul geopolitic mai mare care se joaca in Afganistan, pentru securitatea Pakistanului, statul nu poate lasa garda jos. La urma urmei, multe elemente talibane pro-afgane din aceasta tara ar putea incerca sa importe forma de guvernare care se contureaza in Afganistan, incercand sa creeze astfel ‘emirate’ in cadrul statului. Episodul Lal Masjid dovedeste ca elementele radicale de aici au intentia de a inlocui ordinea constitutionala cu o organizare obscurantista, iar victoria talibanilor nu a facut decat sa le dea din nou vant in panze.

La randul lor, talibanii afgani trebuie sa se tina de promisiunea lor ca tara lor nu va fi folosita pentru a gazdui actori rauvoitori care vizeaza alte state, asa cum s-a intamplat in timpul guvernarii lor anterioare. Pakistanul a suferit foarte mult din cauza militantismului de inspiratie religioasa si nu isi poate permite un nou val de terorism”, scrie publicatia pakistaneza Dawn.

Citeste si: Pakistanul incepe sa regrete ca i-a sustinut pe talibani. Steaguri talibane au inceput sa apara in Islamabad: „Petrecerea a ajuns la usa lor”

Mai multe steaguri talibane au fost arborate pe un influent colegiu islamic din Islamabad, capitala Pakistanului. Pakistanul este principalul sustinator al talibanilor.

„Steaguri talibane arborate la Madrasa Jamia Hafsa, Islamabad.  Poate ca pakistanezii sunt extaziati de preluarea puterii de catre talibani la Kabul, dar nu-si dau seama ca petrecerea a ajuns deja la usa lor”, anunta un jurnalist indian cu 1,2 milioane de followeri pe Twitter.

Un alt jurnalist din Pakistan a observat si el acelasi lucru.

Intr-o alta regiune a Pakistanului, localnici flutura steaguri talibane si sarbatoresc victoria din Afganistan.

Dupa ani de zile de acuzatii ca Islamabadul ii sustinea pe ascuns pe talibani, Pakistanul a salutat in mod deschis duminica caderea Kabulului. Expertii spun ca preocuparile geostrategice legate de inamicul sau, India, motiveaza pozitia pro-talibana a Pakistanului. Pakistanul se confrunta el insusi cu amenintari jihadiste care, iata, ar putea sa creasca in amploare dupa victoria talibanilor, noteaza France24.

Triumful talibanilor a aratat ca afganii au „rupt catusele sclaviei”, a afirmat premierul pakistanez Imran Khan.

Sustinerea de catre India a guvernelor pro-occidentale din Afganistan, sub conducerea lui Hamid Kharzi si apoi a lui Ashraf Ghani, a fost privita urat de  Islamabad – in conditiile in care trei razboaie si incaierari repetate in legatura cu disputatul Kashmir au marcat relatiile dintre Pakistan si India din ultimii 70 de ani.

Mai mult despre:

Comentarii: