news

Tanar de 21 de ani: „Parinte, am cazut in pacat cu o fata. Ce ar trebui sa fac pentru a ma regasi?”. Raspunsul lui Calinic

IPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, i-a raspuns public unui tanar in varsta de 21 de ani care a tinut sa-l anunte ca „am cazut in pacat cu o fata”. Calinic i-a cerut tanarului sa se pocaiasca si sa se spovedeasca.

„Parinte episcop, sunt tanar, am 21 de ani, insa totodata ma simt pierdut. Am cazut in pacat cu o fata si mi-as fi dorit din tot sufletul sa nu se fi intamplat asa ceva. Totodata, m-am spovedit de acest pacat, insa ma simt foarte lipsit si departe de Imparatia lui Dumnezeu. Ma simt foarte singur. Sunt inconjurat de tentatii carora nu doresc sa le dau frau liber, insa sunt momente in care cad prada acestora. Mi-as dori totodata sa gasesc pe cineva cu care sa imi intemeiez o familie in frica de Dumnezeu si o fata care sa imi inteleaga caderea. Dar, in acelasi timp, prin experientele anterioare pe care le-am avut in relatii, ma gandesc daca de fapt acesta este planul lui Dumnezeu cu mine, sa ma casatoresc. Acesta sa fie?! Sigur ca nu aveti cum sa imi dati un asemenea raspuns, insa mi-as dori sa imi oferiti un sfat cu inima parinteasca, asa cum faceti mereu. Ce ar trebui sa fac pentru a ma regasi? Alese multumiri oferite Inaltpreasfintiei Voastre pentru ca ati dat citire acestor randuri si iertare pentru deranj!”, a fost intrebarea tanarului, publicata pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Iata raspunsul lui Calinic:

Stimate domnule! Hotararea de a nu mai pacatui, chiar daca uneori nu este respectata in totalitate, este cea care acceseaza milostivirea lui Dumnezeu.

Dumnezeu Insusi a spus: „De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, ca zapada le voi albi, si de vor fi ca purpura, ca lana alba le voi face.” (Isaia 1, 18). Sfantul Nil Sinaitul spune si el: „Recunoaste ca ai gresit si Dumnezeu iti va sterge pacatele”.

Da, numai ca o astfel de indreptare nu poate fi posibila fara ajutorul lui Dumnezeu si fara dezlegarea duhovnicului. Orice pocainta presupune spovedanie: „Daca marturisim pacatele noastre, El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca pe noi de toata nedreptatea.” (I Ioan 1, 9). Omul este supus caderii, indiferent pe ce treapta sociala s-ar afla. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan spune: „Daca zicem ca pacat nu avem, ne amagim pe noi insine si adevarul nu este intru noi.” (I Ioan 1, 8). „Fiule, iertate iti sunt pacatele!”, i-a zis Hristos slabanogului (Marcu 2, 5); iar Sfantul Ioan Casian, „pocainta dizolva pacatul”.

Pocainta este un fel de negociere a omului cu Dumnezeu pentru viata de veci. Caderea si ridicarea lui David a presupus o dubla pocainta. Numai ca David nu s-a rezumat la o pocainta de moment, ci a staruit in ea. Marturie in acest sens sta Psalmul 50, psalm ce cuprinde marturisirea sincera a pacatelor sale si care, de-a lungul timpului, a devenit un adevarat indreptar de pocainta.

Un alt exemplu de pocainta il constituie cel al regelui Manase, care „a facut astfel de uraciuni, mai rele decat tot ce au facut Amoreii care au fost inainte de el, si a varat pe Iuda in pacat cu idolii lui” (IV Regi 21, 11). Insa, marturisindu-se si smerindu-se, a fost reprimit in randul celor placuti lui Dumnezeu. Iata ce spune Cartea Paralipomena: „Si in stramtorarea sa, el a cautat fata Domnului Dumnezeului sau ti s-a smerit foarte inaintea Dumnezeului parintilor sai. Iar daca s-a rugat, Dumnezeu l-a auzit si i-a ascultat rugaciunea lui si l-a adus inapoi la Ierusalim, in regatul sau. Si a cunoscut Manase ca Domnul este Dumnezeul cel adevarat.” (II Paralipomena 33, 12-13).

Asadar, orice intoarcere de pe drumul pacatului este posibila. De fiecare data cand va cuprind gandurile de tristete, cereti ajutorul duhovnicului dumneavoastra. Doamne, ajuta!

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Japonezii au inventat un program dotat cu inteligenta artificiala care-i avertizeaza pe patroni cand sunt pe cale sa-si dea demisia angajatii lor

Patronii ingrijorati de fluctuatia de personal sau care se intreaba cat timp va ramane un…

10 minute ago

O tanara din Bucuresti fura din banii parintilor si, pentru ca acestia sa nu-si dea seama, ii inlocuia cu bancnote false

O tanara in varsta de 24 de ani din Bucuresti fura bani de la parintii…

24 de minute ago

Un baiat de 9 ani a castigat campionatul european de imitat pescarusi, desfasurat in Belgia – VIDEO

Un baiat de noua ani din Derbyshire si-a croit drum spre victorie la campionatul european…

40 de minute ago

Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, s-a intalnit la Beijing cu omologul sau chinez, Wang Yi

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a intalnit vineri cu ministrul chinez de externe Wang…

54 de minute ago

Casa Alba incurajeaza Germania sa trimita Ucrainei rachete cu raza lunga de actiune, Taurus, dupa ce americanii au livrat luna aceasta la Kiev rachete ATACMS

Administratia de la Casa Alba spera ca recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete…

O oră ago

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

10 ore ago