Tariceanu dezinformeaza si minte fara sa clipeasca. Europa FM a descoperit o gogoasa a sefului Senatului mare cat Casa Poporului: „Afirmatiile sunt false”

news

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a acuzat recent, la Mamaia, ca Romania a ajuns doar „o excelenta piata de desfacere” pentru firmele straine sprijinite prin ambasade. El spunea ca ambasadele se folosesc de DNA pentru a elimina firmele romanesti de la licitatiile publice. Jurnalistii Europa FM au descoperit ca situatia este cu totul alta.

„Daca un demnitar roman ar promova o firma romaneasca, ar fi imediat acuzat, bineinteles, de trafic de influenta. Dar ambasadele straine au vazut ca nu exista aliat mai bun in acest demers al lor de a-si promova firmele si interesele lor decat DNA-ul. Ei nu au nevoie sa mai faca altceva decat sa vina pe aceasta piata in care toate firmele romanesti au fost decapitate, toti au fost trimisi la plimbare, nu mai exista o firma importanta de lucrari publice romaneasca. Toate contractele de lucrari publice sunt castigate de firmele straine”, a declarat Tariceanu, in week-end, dupa sedinta conducerii ALDE.

Cifrele facute publice pe Portalul Guvernamental al Datelor Deschise arata ca din ianuarie si pana la finalul lunii iunie ministerele, agentiile, primariile si companiile de stat au semnat aproape 54.000 de contracte atribuite prin licitatii.

Calin Popescu Tariceanu s-a referit insa doar la cele pentru lucrari publice. Sunt, in general, si cele mai mari. Deocamdata, numarul lor depaseste cu putin 1.800. Conform Europa FM, doar 10 dintre acestea sunt semnate cu firme straine, cu sedii in Germania sau in Italia. Insumeaza 27 de milioane de euro, din totalul contractelor de constructii care inseamna pana acum 1,8 miliarde de euro.

Toate celelalte licitatii au fost castigate de companii inregistrate in Romania. In topul firmelor care vor obtinecei mai multi bani de pe urma acestor contracte, in primele 10, doar doua sunt firme straine occidentale,  plus una care una are in spate un fond de investitii polonez. Restul de 7 sunt companii romanesti, iar unele au ca actionari directi chiar persoane fizice.

Printre primele 30 de companii care au incheiat anul acesta mari contracte cu statul se afla si Tel Drum, companie la care Liviu Dragnea are interese directe. Aceasta a semnat pana acum 6 contracte in valoare de 6 milioane de euro. E o firma cu afaceri de peste 50 de milioane de euro pe an si cu aproape 700 de angajati, precizeaza Europa FM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: