Tariceanu iar se va infuria. Presedintele Consiliului Concurentei il ironizeaza pe seful Senatului in privinta cresterii indicelui Robor

news

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei spune ca urmareste subiectul cresterea ROBOR, un indicator in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, mentionand totodata ca in 2018 va finaliza o ancheta in sectorul bancar, demarata pentru a afla de ce serviciile bancare din Romania sunt mai scumpe ca in alte tari.

„Eu sunt printre cei care au credit, deci sunt foarte atent la ROBOR. Este un subiect nou ROBOR-ul. Il urmarim. O investigatie sectoriala avem deja declansata pe sectorul bancar, ne uitam la comisioane, o investigatie pornita in mare parte pentru a intelege de ce sistemul bancar de la noi este mai scump decat in alte tari. Investigatia o finalizam in iunie 2018. Durata medie a unui investigatii este de 2 ani”, a spus Bogdan Chiritoiu, citat de Ziarul financiar.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat joi ca el nu are credite in lei, in contextul in care a fost intrebat de legatura dintre cresterea indicelui ROBOR si faptul ca Guvernul a incasat dividende de la companiile de stat.

„Eu personal, ca persoana fizica, Slava Domnului, nu am credite. Slava Domnului pentru ca orice credit e o presiune, ai o datorie pe care trebuie sa o platesti, dar va spun ca in viata mea ca intreprinzator am avut foarte multe nopti de nesomn pentru ca am gajat cu bunurile proprii ca intreprinzator creditele pe care le-a luat societatea mea si nu e simplu sa stii ca, daca apare un accident, poti sa ramai fara casa, fara nimic si te trezesti pornind de la zero. Empatizez cu cei care au credite si ii inteleg foarte bine”, a afirmat Tariceanu, la Senat, intrebat daca are credite in lei.

Legat de afirmatiile vehiculate in spatiul public conform carora cresterea ROBOR survine deciziei Guvernului de solicita dividende companiilor de stat, Tariceanu a negat existenta unei legaturi intre cele doua chestiuni.

„Nu. Nu are nicio legatura chestiunea asta. (…) Am o experienta economica ce imi da dreptul sa afirm fara niciun fel de ezitare ca orice actionar, privat sau de stat, are dreptul sa isi incaseze dividendele. E un drept care nu poate sa fie pus sub semnul intrebarii. Daca statul doreste sa isi incaseze dividendele si este criticat, atunci ar trebui sa criticati si companiile private care fac acelasi lucru. Daca nu criticam companiile private pentru ca nu avem dreptul, logic, ca e o logica stramba, atunci va spun ca aceeasi logica stramba functioneaza si in cazul statului. Statul are dreptul sa isi incaseze dividendele ca orice alt actionar”, a explicat el.

Indicele Robor cu scadenta la 3 luni a crescut vineri la 1,58%, maximul din ultimii doi ani s jumatate. Un nivel mai ridicat al Robor la trei luni s-a inregistrat pe 20 ianuarie 2015.

Robor reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. El se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de Banca Nationala.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: