Tariceanu nu vrea sa scufunde alaturi de Dragnea. Dupa discutii la Bruxelles, seful ALDE ia in calcul ruperea coalitiei de guvernare

politica

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, ia in calcul ruperea coalitiei de guvernare in toamna acestui an, au declarat surse politice pentru g4media.ro.

„Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a discutat in mai multe cercuri politice despre o posibila retragere a partidului de la guvernare si ruperea coalitiei cu PSD in toamna. De altfel, Tariceanu a dat in ultima perioada mai multe semnale ca nu mai sprijina abordarea PSD pe mai multe dosare: a respins OUG pentru modificarea Codului Penal, precum si suspendarea presedintelui Klaus Iohannis.

Tariceanu a avut joi o intalnire la Bruxelles cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, dar nu e clar daca in discutia cu omul forte pe justitie al Bruxelles-ului si-a luat un angajament in privinta ruperii colaborarii cu PSD. El s-a intalnit la Bruxelles si cu Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, care l-a indemnat sa aiba o abordare mai prudenta fata de justitie si sa renunte la agenda PSD”, scrie g4media.ro.

Majoritatea liderilor din ALDE sunt de acord cu decizia de a rupe alianta cu PSD, singurul care se opune fiind Daniel Chitoiu, secretarul general al partidului.

PSD si ALDE se afla sub o puternica presiune externa, dupa ce subordonatii din Parlament ai lui Dragnea au inceput sa opereze modificari la legile penale. Douasprezece tari occidentale, printre care SUA, Franta si Germania, fac apel la „toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei”.

Apelul, intitulat „Importante tari partenere fac apel la Romania sa ia in considerare potentialul impact negativ al amendamentelor la legislatia penala”, incurajeaza „toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si sa solicite sprijinul expertilor juridici internationali cum sunt Grupul Statelor impotriva Coruptiei si Comisia de la Venetia”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: