Tariceanu, reactie fata de modificarile la Codul Penal. Seful ALDE nu mai vrea sa vada infractori la inchisoare

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca este necesara schimbarea filosofiei Codului penal printr-un accent mai mare pus pe recuperarea prejudiciilor, pentru ca ”nu politica punitiva este cea care rezolva problemele”.

„Modificarea Codului penal oricand va aduce controverse si e bine ca exista controverse, e bine ca exista puncte de vedere diferite, pentru ca traim intr-o societate democratica. Dar, avand in vedere experienta dobandita in ceea ce priveste functionarea Codurilor, deciziile numeroase ale CCR privind admiterea exceptiilor de neconstitutionalitate a unui numar foarte mare de articole din Codul penal (…), practicile europene in materie, deciziile CEDO, recomandarile Comisiei de la Venetia, aceste modificari au dovedit ca sunt absolut necesare si sigur ca prin votul majoritatii se va hotari care este forma in care vor fi adoptate.

Convingerea mea este ca exista o nevoie de a schimba in acest moment filosofia Codului penal, in sensul in care punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciilor, pentru ca simpla trimitere in inchisoare a celor care au fost gasiti vinovati de justitie nu rezolva problema complet. Ne dorim ca sumele, eventual care sunt considerate prejudicii la bugetul statului, sa fie recuperate si accentul, asa cum v-am spus, va fi pus intr-o masura mai mare pe acest element”, a afirmat Tariceanu, marti, dupa sedinta Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului.

El a pledat pentru o definire mai buna, mai corecta, mai exacta a prevederilor din Codul penal.

„Nu politica punitiva este cea care rezolva problemele, ci si o definire mai buna, mai corecta, mai exacta a prevederilor din Codul penal va ajuta, intr-un mod esential, ca in viitor abuzurile si excesele care au fost constatate in ultimii ani in justitie, datorita carora multi oameni nevinovati au ajuns sa fie condamnati, sa fie eliminate. Dorim o definire mult mai buna, mai clara a acestor prevederi din Codul penal. Nu as putea spune ca sunt multumit sau nemultumit, pentru ca Comisia juridica este cea care este alcatuita din juristi, care a facut aceasta munca importanta”, a adaugat Tariceanu.

Pe ordinea de zi a plenului Senatului de marti se afla, pentru dezbatere si vot, in calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa de modificare a Codului penal, act normativ care a primit luni raport favorabil din partea Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: