Tariceanu trece la amenintari fata de Iohannis: „S-a angajat pe un drum foarte PERICULOS”

politica

Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu, presedinte al Senatului, sustine ca seful statului Klaus Iohannis ‘s-a angajat pe un drum foarte periculos’ si ii atrage atentia acestuia ca formarea Guvernului este atributia partidelor si a Parlamentului si ca ‘prin incalcarea repetata a Constitutiei, isi asuma o mare responsabilitate personala’.

„Constitutia prevede ca formarea guvernului este atributia partidelor si a Parlamentului, dar folosirea pluralului ‘formam’ de catre presedinte ne arata ca domnia sa nu va ezita sa se implice, sa-si depaseasca atributiile sale constitutionale. Cu tot respectul pe care-l datorez functiei pe care o ocupa, ii atrag atentia public presedintelui Iohannis, ca s-a angajat pe un drum foarte periculos si ca, prin incalcarea repetata a Constitutiei, isi asuma o mare responsabilitate personala”, afirma Tariceanu, potrivit unui comunicat ALDE.

El a amintit ca pe 23 septembrie i-a solicitat public presedintelui Iohannis „sa se angajeze formal ca va respecta vointa cetatenilor fara preconditii si limitari si fara utilizarea institutiilor statului in vederea alterarii procesului democratic”.

„La o luna de zile distanta, perioada in care s-a angajat fatis si fara rezerve in pozitia de lider si coordonator al campaniei electorale a PNL si USR, presedintele Iohannis a confirmat de la Bruxelles temerile pe care le-am exprimat public in mod repetat si anume, ca nu va respecta votul romanilor din 11 decembrie, adica, va pune democratia intre paranteze”, sustine Tariceanu.

Copresedintele ALDE precizeaza ca, in temeiul articolului 85 din Constitutie, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, punctand ca „desemnarea candidatului nu este un act arbitrar al presedintelui, ci trebuie sa se bazeze pe votul exprimat de alegatori”.

„In vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru, presedintele invita partidele la consultari. Cu acest prilej, presedintele primeste propunerea de candidat de premier din partea partidului care a obtinut majoritatea absoluta in Parlament sau din partea coalitiei majoritare constituita de partide inaintea consultarilor. Presedintele nu are atributul constitutional sa negocieze formarea unei majoritati, asa cum a declarat. Acest drept apartine exclusiv partidelor cu reprezentare parlamentara. Deloc surprinzator dupa multiplele incalcari ale Constitutiei din ultima vreme, presedintele Iohannis a declarat ca dupa alegeri, in loc de consultari, va negocia majoritatea pe care si-o doreste: ‘vom negocia, vom discuta si vom vedea cine are o majoritate’. Nu este un secret pentru nimeni ca asa-zisele negocieri anuntate de presedintele Iohannis, in realitate impunerea vointei prezidentiale, trebuie sa ajunga la concluzia anuntata explicit in mod repetat: Dacian Ciolos, viitor premier”, mentioneaza Tariceanu.

El mai spune ca DNA „pregateste psihologic” viitoarele negocieri pentru desemnarea premierului.

„Pregatirea psihologica a viitoarelor negocieri pentru desemnarea primului ministru, adica, inhibarea adversarilor planurilor presedintelui prin actiuni de intimidare materializate in dosare penale mai putin sau deloc justificate, o face DNA de ceva vreme. Cei care nu accepta majoritatea si premierul preferate de presedintele Iohannis, le raman optiuni greu de acceptat: hartuirea prin tribunale, arestul preventiv, ruinarea imaginii si a carierei politice si, posibil, pierderea temporara a libertatii. Ca sa nu-si faca nimeni iluzii ca ar putea sa renunte la planul sau arbitrar cu ocazia asa-ziselor negocieri sau ca ar putea sa tina cont de programele partidelor votate de electorat si pe care le-a etichetat drept ‘sensibilitati’, presedintele Iohannis a mai spus: ‘Eu nu-mi doresc o situatie in care, dupa alegeri, apar tot felul de sensibilitati ca sa nu reusim sa formam un Guvern'”, afirma Tariceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: