Tarile din estul Europei s-ar putea confrunta cu cea mai mare recesiune de la caderea Cortinei de Fier – Analiza Bloomberg

analize

Influenta publicatie economica Bloomberg a publicat o analiza in care anunta ca tarile est-europene s-ar putea confrunta cea mai mare recesiune de la caderea Cortinei de Fier cin cauza crizei de coronavirus.

In timp ce tarile care se intind de la Marea Baltica pana la Marea Neagra nu au avut numar record de morti din cauza COVID-19, acestea au fost insa puternic lovite de inchiderea fabricilor si a magazinelor, de scaderea profiturilor companiilor si de cresterea ratei somajului, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.

Cresterea economica a fost incetinita anual in Polonia si injumatatita in Ungaria, de la sfarsitul anului 2019.

Economiile Cehiei si a Slovaciei s-au micsorat, in timp ce ale Romaniei si Bulgariei au ramas la limita extrema, in ciuda asteptarilor unei scaderi viitoare din aprilie pana in iunie.

„Ungaria si Polonia au scapat mai usor, dar nu prea exista incurajari in urma scaderilor mai modeste ale PIB-urilor deoarece cifrele puternice ale activitatii din ianuarie si februarie au ajutat la compensarea partiala a colapsului activitatii din martie”, a declarat Liam Peach, economist.

Skoda Auto, cea mai mare companie ceha, a suferit o scadere de productie a 100.000 masini in timpul unei luni de zile, in care fabrica a fost inchisa, iar livrarile de masini au scazut cu un sfert in primele trei luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cu toate acestea, pe masura ce incepe relaxarea si companiile isi reiau activitatile, unii expertii au prezentat mai multe prognoze ale unei recuperari care nu va intarzia dupa 2020.

Analistii amintesc si de rivalul lui Skoda Auto, Dacia Renault Romania care a inceput deja sa-si revina datorita comenzilor din Germania, Franta si Marea Britanie.

„Probabilitatea de a evita recesiunea este foarte mare” in Romania, a spus Andrei Radulescu, economist la Banca Transilvania. „Potrivit scenariului nostru, economia Romaniei ar creste cu un ritm mediu anual peste 2,5% in perioada 2020-2022”, a adaugat acesta, pentru Bloomberg.

Economiile din estul UE vor continua probabil sa depaseasca Europa occidentala dupa ce epidemia va trece, sustine Beata Javorcik, economistul principal al BERD. Tarile estice au reactionat mai rapid decat cele vestice, inclusiv Franta, Spania si Marea Britanie, ceea ce a dus la un numar mult mai redus de decese cauzate de coronavirus.

Mai mult despre: ,

Comentarii: