Teleorman, pe ultimul loc de Centenar. Judetul lui Dragnea si Dancila, rusinea Romaniei. Osemintele eroilor zac in uitare

politica

In Teleorman, Centenarul n-a avut parte de o celebrare deosebita, fiind un dezinteres atat din partea autoritatilor, provenite toate din PSD, cat si a populatiei, prea putin preocupata sa marcheze simbolic momente importante din istorie, scrie Mediafax intr-o ampla analiza dedicat realizarilor din acest an. Teleorman este pe ultimul loc.

Cimitirul Eroilor din Alexandria, simbolul gloriei trecute a luptei pentru tara, a aratat, in acest an, exact ca dupa razboi: steaguri rupte, porti iesite din balamale, cruci mancate de timp. In Cimitirul Eroilor din Alexandria isi dorm nemurirea ostasi cazuti in Razboiul de Intregire (1916 – 1919). Cimitirul a fost amenajat in anul 1921 de catre Societatea „Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi”, pe locul unui cimitir de campanie. In prima faza, acolo au ajuns trupurile a peste 650 de ostasi de nationalitate romana, austriaca, bulgara, germana, franceza, turca si rusa din mai multe razboaie importante.

In anul 2013, Ambasada Frantei a exhumat osemintele ostasilor francezi si le-a mutat in Parcela eroilor francezi din Cimitirul Bellu Militar. Osemintele ramase in Teleorman zac in uitare, iar seful serviciului de Piete si Targuri, care are in subordine si cimitirele, Octavian Teodorescu, spune ca n-a fost timp sa amenajeze cimitirul pana pe 1 Decembrie. De aceea, n-a facut-o nici ulterior.

Ziua Nationala, pe de alta parte, a venit cu evenimente festive, care au tinut copiii in ger pentru a sustine recitaluri muzicale. La Alexandria, in schimb, Centenarul a fost despre sarmale. Oamenii n-au venit in fata Palatului Administrativ pentru discursuri si nici pentru a se pune la punct cu eventualele conspiratii care cutreierau prin discursurile oficiale ale alesilor locali. Ei venisera pentru sarmale. Iar bucuria centenara a fost cu atat mai mare cu cat li s-a permis sa ia acasa mai multe portii. Ce-i drept, era de unde. Primaria Alexandria comandase 5.000 de portii, in valoare de aproape 13.000 de euro. Asadar, bucuria a fost legitima, de ambele parti.

La mica distanta de locul in care se primeau caserolele se dezvelea o statuie pe care orasul a primit-o cadou de la o persoana fizica, un om de afaceri local, Gabriel Florea. El a cumparat o statuie, care reprezinta simbolul jertfei ostasilor romani cazuti pe front in 1916 – 1918, dar si a sacrificiului miilor de patrioti care au putrezit in inchisorile regimurilor totalitare, in numele libertatii. Statuia s-a dezvelit in prezenta unui numar mic de oameni, pentru ca restul erau la sarmale. Nici primarul Alexandriei, Victor Dragusin, nu a participat la ceremonie, pentru ca era frig.

In comuna Magura, la mica distanta de Alexandria, locuieste, inca, un erou de varsta Romaniei Mari. In ziua de 1 Decembrie nu a primit vizite, dar le-a asteptat. Simion Garlea a trecut prin multe… Toate sunt scrise in caiete pe care le pastreaza ca un arhivar, intr-o ordine desavarsita, astfel incat sa nu-si incurce niciodata amintirile. Stie exact cate scrisori a primit pe front si cate a trimis. Avea 18 ani cand a plecat de casa, din Basarabia, din satul Raspopeni. A stat pe front 1.267 de zile si a descifrat mesajele codificate, utilizand masina Enigma.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: